Családpolitika

2024.01.06. 09:56

Hornung Ágnes bejelentette: folytatódnak a bölcsődefejlesztések

A családokért felelős államtitkár jelezte, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a bölcsődei dolgozók megbecsülésére.

MW

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A továbbiakban is folytatódnak a bölcsődefejlesztések – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.

Hornung Ágnes közleménye szerint

a munka és magánélet egyensúlyának elősegítése érdekében a kormány továbbra is elkötelezett a szülői igényekre reagáló bölcsődei hálózat bővítése mellett.

Az elmúlt évek komplex bölcsődefejlesztésének köszönhetően egyre több szülő tudja bölcsődében elhelyezni kisgyermekét: 2010-hez képest csaknem megduplázódott a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma, és több mint három és félszer annyi településen érhető el bölcsődei szolgáltatás.  A bölcsődei hálózat bővülése a kisgyermeket nevelő családok választási szabadságát erősíti, ha a szülő a gyermeke 3 éves kora előtt térne vissza a munka világába. Ennek érdekében 2010-hez képest mintegy kétszeresére, 32 ezerről több mint 63 ezerre emelkedett a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma – emelte ki.

A bölcsődei ellátás rendszerének komplex fejlesztése keretében az elmúlt években – a bölcsőde mellett – új, rugalmasabb és a helyi igényekhez jobban igazodó ellátástípusok, mini bölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde is megjelentek a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásában – olvasható a közleményben.

Kifejtette, hogy az új ellátási formák 2017-től dinamikusan fejlődnek, a mini bölcsődék jelenleg már közel 4000, a családi bölcsődék pedig több mint 8700 férőhelyet biztosítanak. Folyamatosan javul az országos lefedettség is: csaknem három és félszer annyi – több mint 1100 – településen biztosított az ellátás, mint 2010-ben. Intézményekből, szolgáltatásokból négyszer annyi van, mint 2010-ben (akkor 668 bölcsőde működött) – közölte.

Úgy folytatta, hogy a KSH kimutatása szerint évek óta fokozatosan csökken azoknak a 3 éves kor alatti gyermekeknek az aránya (2017-ben 26 százalék, 2022-ben 18,5 százalék), akiknek a lakóhelyén nem hozzáférhető a bölcsődei ellátás valamely formája.

A bölcsődefejlesztések a javuló foglalkoztatási adatokhoz is hozzájárulnak, egyrészt azzal, hogy a férőhelybővítésekkel párhuzamosan új munkahelyeket teremtenek, másrészt azáltal, hogy a kisgyermekes szülők vissza tudnak térni a munkaerőpiacra akkor, amikor szeretnének – jelezte Hornung Ágnes. Hozzátette, hogy a 3 év alatti kisgyermeket nevelő 25–49 éves anyák foglalkoztatási rátája évről évre emelkedik, több mint  11 százalékot javult (2010-ben 66,6 százalék, 2022-ben 77,7 százalék).

Az államtitkár hangsúlyozta:

a kormány kiemelt figyelmet fordít a bölcsődei dolgozók megbecsülésére, ennek érdekében többlépcsős, differenciált béremelést hajtott végre a bölcsődei szakdolgozók körében, így bérük 2010-hez képest átlagosan több mint háromszorosára növekedett.

A foglalkoztatott kisgyermeknevelők egyharmada már felsőfokú végzettséggel rendelkezik, számuk pedig évről évre emelkedik.

A fejlesztések a jövőben sem állnak meg: uniós és hazai forrásokból csaknem 10 ezer új bölcsődei elhelyezést biztosító férőhely építése zajlik, emellett a 2021–2027 közötti uniós fejlesztési időszakban jelentős forrás áll rendelkezésre a többi között a tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező kisgyermeknevelők tanulmányi ösztönzésére is – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában