Nincs megállapodás

2024.01.18. 08:00

Tovább folytatódik az ellenzéki belháború

A baloldalon több vidéki városban és fővárosi kerületben sem tudtak eddig megállapodni a közös polgármesterjelölt személyéről - számol be róla a Magyar Nemzet, felhívva a fgyelmet arra, hogy így akár az előválasztást is elbukhatja a baloldal.

MW

Ujhelyi István, Molnár Gyula, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Gyurcsány Ferenc, Vajda Zoltán és Székely Sándor a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nem áll túl jól az ellenzék, amelynek pártjai alig öt hónappal az önkormányzati választás előtt még számos fővárosi kerületben és vidéki nagyvárosban, vármegyeszékhelyen nem tudtak megállapodni a közös polgármesterjelölt személyéről. Dacára annak, hogy Karácsony Gergely már tavaly október 23-án azt közölte, heteken belül megszülethet Budapesten a balliberális pártok közti megállapodás. Úgy tűnik, a főpolgármester vagy nagyon optimista volt, vagy maga sem gondolta komolyan, amit mondott - írja a lap.

Jelen állás szerint ugyanis a IV. kerületben a jelenleg regnáló Déri Tiborral szemben a DK és a Kétfarkúak is indítanak jelöltet Trippon Norbert, valamint Nagy Dávid személyében. Az V. kerületben a momentumos Kerpel-Fronius Gábor mellett Juhász Péter a kutyapárt színeiben, illetve egy civil jelölt is szeretné legyőzni a jelenlegi fideszes Szentgyörgyvölgyi Pétert. A DK-s Niedermüller Péterrel szemben a VII. kerületben civilként Lajos Béla indul, míg a X. kerületben a DK és a Momentum is leváltaná a kormánypárti Kovács Róbert Antalt.

Pokorni Zoltánnak is több ellenféllel szemben kell felvennie a kesztyűt a XII. kerületben. A XI. kerületben momentumos, LMP-s és kutyapártos jelölt is van már. Áll a bál Zuglóban is, ahol a jelenlegi szocialista polgármestert, Horváth Csabát a Momentum Rózsa András személyében leváltaná.

A XVII. kerületben jelenleg kormánypárti polgármesternek momentumos és MSZP-s kihívója is van. A XX. kerületben sem hozta magát könnyű helyzetbe a baloldal, a jelenlegi független Szabados Ákossal szemben három jelölt is elindul. A XXI. kerületben Paál Géza (DK) és Dukán András Ferenc (Momentum) is váltaná a független Borbély Lénárdot. A XXII. kerületben a DK és a Momentum küzd egymással a kormánypárti polgármesterrel szemben, míg a XXIII. kerületben a Momentum és az LMP is bejelentkezett.

Szinte biztos, hogy ahol a baloldalon nincs megállapodás, ott a kormánypárti előny sokszorozódik. Ilyen több vidéki település, Miskolc vagy Szolnok is, ahol az ellenzék szinte feloldhatatlanul megosztott. A borsodi vármegyeszékhelyen a DK Hegedűs Andrea mögé állt be, míg a Momentum, az MSZP, az LMP és a Jobbik a jelenleg regnáló Veres Pált támogatja.

Szolnokon is cifra a helyzet, ott a jobboldali városvezetés három baloldali jelölttel is ringbe szállhat, miután liberális, szocialista és zöldpárti jelölt is van éppen.

Horn Gábor, a Republikon Intézet elnöke úgy látja,

ha nem tudja megoldani az ellenzék, hogy a Fidesszel szemben egy közös jelölt legyen, akkor a vereség borítékolható. 

– Az is biztos, hogy az érintett pártoknak fel van adva a lecke, ez látszik a kínszenvedésekben, de ha arra sem képesek, hogy dűlőre jussanak egymással, akkor tényleg nem érdemlik meg az ellenzéki szavazók bizalmát – fogalmazott az elemző, aki nem nagyon látja, hogy új helyeken jelentős előretörésre lenne képes ez az ellenzék ilyen állapotban, ilyen feltételekkel. 

A Magyar Nemzet teljes cikke a részletekkel IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában