Közlemény

2024.02.20. 11:56

Jogállamisági jelentés – a jobboldali, konzervatív hangok meglátásait rendre kihagyják

Közös levélben fordult az Alapjogokért Központ, a Danube Institute, a Nézőpont Intézet és a Századvég Alapítvány az Európai Bizottsághoz, amelyben aggodalmukat fejezték ki, hogy amíg a köztudottan Soros-hálózathoz kötődő Magyar Gábor felel a magyar jogállamisági jelentésért, addig nem készülhet objektív, előítéletmentes, a valós helyzetet tükröző riport Magyarországról.

MW

Magyar agytrösztök közösen utasítják vissza a bizottság jogállamisági színjátékát

Fotó: Alapjogokért Központ közösségi oldala

A hazai agytrösztök ugyanis azt sérelmezték, hogy a jobboldali, konzervatív hangok meglátásait rendre kihagyják a jogállamisági jelentésből, ellentétben a brüsszeli Nyílt Társadalom szervezetek, mint a Human Rights Watch, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet, az Amnesty International és természetesen a Transparency International véleményével – derült ki a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményből.

A közlemény szerint azonban nem érkezett válasz a levélre. Az Alapjogokért Központ kiemelte, a korábbi jogállamisági jelentések egyértelműen bizonyították, hogy a tagállamokat nem ugyanazokkal az objektív mércékkel mérik.

Míg Magyarországon számos olyan kérdést tettek le az asztalra, amelyek tényszerűen nem helytállóak, addig más országok esetében a bizottság még csak meg sem említette, hogy jogállamisági válság van

– írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában