Visszhang

2024.02.17. 20:12

Külföldi reakciók is érkeztek Orbán Viktor évértékelőjére

Orbán Viktor évértékelő beszédétől volt hangos a nemzetközi sajtó, a legtöbb médium a svéd NATO-csatlakozással és Novák Katalin köztársasági elnök lemondásával foglalkozott – írja a Magyar Nemzet. Az orosz állami hírügynökség a címlap tetején közölte a cikkét.

MW

Nem csak idehaza kísérte nagy figyelem Orbán Viktor évértékelő beszédét

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szombaton délután tartotta a már hagyományosnak számító évértékelőjét, a nemzetközi sajtó szeme pedig Budapestre szegeződött. A TASZSZ orosz állami hírügynökségnél közvetlenül az évértékelő után az Orbán Viktor beszédéről szóló cikk került a laptetőre, amely az adott nap legkiemeltebb és legfontosabb történése. Az orosz hírügynökség a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását emelte ki, és azt, hogy januárban Orbán Viktor meghívta svéd kollégáját, Ulf Kristerssont, hogy tárgyaljon a NATO-csatlakozásáról. Kristersson először beleegyezett, de később megjegyezte, hogy csak akkor jön Budapestre, ha a magyar parlament ratifikálja a megállapodást. 

Vezető hír volt a magyar miniszterelnök évértékelője Oroszországban
Forrás: Képernyőkép / Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet szerint TASZSZ azt is kiemelte Orbán Viktor beszédéből, hogy a kormányfő leszögezte: miközben az EU vezetői szinte egyenesen belerángatták Európát az ukrajnai katonai konfliktusba, Magyarország következetesen a szomszédos ország helyzetének békés rendezését szorgalmazta.

A Világgazdaság írt arról, hogy a svéd Aftonbladet örömmel tudatta az olvasóival, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, amint megkezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, Svédország NATO-ratifikációja megtörténhet. A lap szerint a magyarok és a svédek konfliktusa hamarosan tehát véget ér. A cikkben kiemelik azt is, hogy Orbán azt is hangsúlyozta, hogy ő és a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson lépéseket tettek a bizalom újjáépítésére.

A Politico szintén a NATO-tagságot emelte ki. A lap felidézte, hogy az orosz ukrajnai invázió által előidézett politikai változás során Svédország 2022 májusában jelentkezett a NATO-tagságra.

Orbán  januárban hivatalosan is támogatta Svédország jelöltségét, de azt még a magyar parlamentnek kell érvényesítenie. A parlamenti szavazás legyen formalitás, hiszen Orbán kormányzó Fidesze kényelmes többségben van

– fogalmaz a Politico.

A cikk folytatását a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában