Interjú

2024.02.01. 13:41

Maruzsa Zoltán: a tanárok döntő többsége sosem sztrájkolt

A tényszámok cáfolják a pályakezdésről és a pályaelhagyásról szóló rémhíreket: a tanári diploma megszerzése után arányaiban most is annyian vállalnak pedagógusi munkát, mint korábban – nyilatkozta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, akivel a Növekedés.hu online gazdasági portál készített interjút.

MW

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Az államtitkár az interjúban kiemelte, hogy 2010-ben az alapfokú oktatásban 10,3 gyerek jutott egy pedagógusra, jelenleg 9,7. A legfrissebb elérhető OECD-statisztikák szerint a középfokú oktatásban 11,5 tanuló jut Magyarországon egy pedagógusra, az OECD átlaga 13,4, Németországban 12,6, ezek az adatok ránk nézve kedvezőek.

A politikus megjegyezte: 

pedagógus szakképzettséggel sokféle munkahelyen lehet érvényesülni.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a tankerületi iskoláknál 1215 tanár nem választotta az új jogviszonyt, összesen 1500 fővel csökkenhetett a pedagógusi létszám, amit a 140 ezer fős teljes állományhoz kell viszonyítani és ahhoz, hogy az általános iskolások száma például háromezer fővel csökkent. 

A kilépők helyére folyamatos a felvétel, a létszám újra emelkedik.

Arra a kérdésre, hogy mikor láthatják a pedagógusok a 32,2 százalékos emelést, az államtitkár így válaszolt:

A szükséges rendeletmódosítások megszülettek, február 1-ig minden pedagógus megkapja a kinevezés módosítását. A januári béreket minden fenntartó a jogszabályok szerinti ütemezésben fizeti ki, késlekedésre nincs ok. A tanárok egyébként már rég megkaphatták volna a fizetésemelésüket, ha a magyar baloldal európai parlamenti képviselői nem akadályozták volna a Magyarországnak járó uniós források kifizetését.

A pedagógusok sztrájkjával kapcsolatban  az államtitkár elmondta, hogy a munkabeszüntetések kezdetén, két éve 17 százalékos aktivitást regisztráltak, tehát a kollégák döntő többsége sosem sztrájkolt. 

Ez az aktivitás folyamatosan csökkent, tavaly tavasszal az utolsó sztrájknapokon már csak nagyjából kétezer fő csatlakozott a szakszervezetek felhívásához.

A teljes interjú ITT olvasható el.

Klebelsberg Központ: új trükkel támadják a pedagógusok béremelését

„Több ellenzéki sajtóorgánumban megjelent az álhír”, hogy az iskolák igazgatói és a pedagógusok nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, hogy az új életpályamodell bevezetését követően mi alapján nőtt az illetményük – emelte ki a Klebelsberg Központ csütörtöki közleményében.

„Természetesen konkrétumokat nem írtak” – tették hozzá.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a tankerületi központok a hatályos jogszabályok alapján, egységesen meghatározott alapelvek szerint jártak el a pedagógusok illetményének meghatározásakor – folytatták.

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény részletei ismertek, de ezenfelül a fenntartó tankerületek külön tájékoztatták a jogszabályok részleteiről és ezzel összefüggésben a béremelés elemeiről, annak feltételeiről és alapelveiről az intézményvezetőket, akiknek ezeket az információkat tovább kellett adniuk a nevelőtestületeknek.

„Információink szerint ez meg is történt” – írta a Klebelsberg Központ.

„Elszomorító, hogy miután egyes sajtótermékek azzal riogattak hónapokig, hogy nem lesz béremelés, most újabb valótlanságokat jelentetnek meg annak érdekében, hogy feszültséget keltsenek a tanárok között” – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában