Voks 24

2024.03.26. 18:15

Az EP-választáson határon túli magyarok is voksolhatnak, ha nincs uniós tagállamban lakcímük

Választási regisztrációt követően levélben szavazhatnak.

MW

Európai uniós zászlókat osztogat egy férfi az európai parlamenti választásokon az Európai Bizottság berlini képviseletének épülete előtt 2019. május 26-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Omer Messinger

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán regisztráció után voksolhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük.

Az EP magyar tagjainak választásán a 7,68 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár mellett választójoguk van az EU más tagállamainak magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárainak is (amennyiben magyar listára kívánnak szavazni). Szavazhatnak azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az unió más tagállamában nincs lakcímük. A romániai és szlovákiai magyarok tehát nem voksolhatnak a magyar EP-választáson.

Azok a határon túli választópolgárok, akiknek nincs lakhelyük más uniós tagállamban, választási regisztrációt követően levélben szavazhatnak. Akik már korábban regisztráltak, ezt nem kell megismételniük, regisztrációjuk érvényes erre a választásra is. Aki még nem regisztrált, ezt május 15-ig teheti meg.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazólap képének jogerőssé válása után juttatja el a szavazási levélcsomagot - amely tartalmazza a szavazólapot is - a határon túli választóknak, akiknek a központi névjegyzék nyilvántartása alapján sem Magyarországon, sem másik EU-s tagállamban nincs lakcímük. A szavazási levélcsomagot a választópolgár kérheti postai kézbesítéssel, de átveheti az általa megjelölt külképviseleten vagy magyarországi helyi választási irodában is május 25-től.

Ha a választópolgár kettős állampolgárságot tiltó országban lévő szavazólap-átvételi címet adott meg, a szavazási levélcsomagot a külképviselet közreműködésével kézbesíti az NVI.

A szavazólapokat és az azonosításhoz szükséges adatlapot a határon túli választók a már szokásos módon juttathatják vissza az NVI-hez: május 25-től levélszavazatukat leadhatják a külképviseleteken, vagy feladhatják postán is, ebben az esetben a levélnek június 9-én 19 óráig meg kell érkeznie az NVI-hez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában