Ukrán válság

2024.03.31. 09:00

Ukrajna kulcsfontosságú energetikai infrastruktúráját támadták az oroszok

767. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Önkéntesek és hallgatók dolgoznak az öt nappal ezelőtti orosz légitámadásban részben megsemmisült Mihajlo Bojcsuk Kijevi Állami Díszítő- és Iparművészeti és Formatervezési Akadémia romjainak eltakarításán 2024. március 30-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Ukrán Biztonsági Szolgálat: értelmetlenek Oroszország követelései

Értelmetlennek minősítette és visszautasította Oroszország arra vonatkozó követeléseit vasárnap az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), hogy Kijev adja át Moszkvának az oroszországi terrortámadások érintettjeit. Az SZBU reagálásában közölte: Moszkva „elfelejtette”, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.

Terrorizmusról szóló nyilatkozatok különösen cinikusnak hatnak egy terrorista országtól

 – hangoztatta az SZBU. 

Mindezért bármiféle szavak az orosz külügyminisztériumtól értelmetlenek

– tette hozzá. Az orosz diplomáciai tárca a nap folyamán arról számolt be, hogy a helyi hatóságok nyomozása kimutatta, hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadás és más oroszországi terrortámadások nyomai Ukrajnába vezetnek, Moszkva pedig azzal a követeléssel fordult Kijevhez, hogy tartóztassa le és adja ki az összes érintettet, köztük Vaszil Maljukot, az SZBU vezetőjét.

Ukrán Biztonsági Szolgálat: értelmetlenek Oroszország követelései

Értelmetlennek minősítette és visszautasította Oroszország arra vonatkozó követeléseit vasárnap az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), hogy Kijev adja át Moszkvának az oroszországi terrortámadások érintettjeit.

Az SZBU reagálásában közölte: Moszkva „elfelejtette”, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.

„Terrorizmusról szóló nyilatkozatok különösen cinikusnak hatnak egy terrorista országtól” – hangoztatta az SZBU. „Mindezért bármiféle szavak az orosz külügyminisztériumtól értelmetlenek” – tette hozzá.

Az orosz diplomáciai tárca a nap folyamán arról számolt be, hogy a helyi hatóságok nyomozása kimutatta, hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadás és más oroszországi terrortámadások nyomai Ukrajnába vezetnek, Moszkva pedig azzal a követeléssel fordult Kijevhez, hogy tartóztassa le és adja ki az összes érintettet, köztük Vaszil Maljukot, az SZBU vezetőjét.

Moszkva a terrortámadásokban érintett személyek kiadatását követelte Kijevtől

Az orosz hatóságok nyomozása kimutatta, hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadás és más oroszországi terrortámadások nyomai Ukrajnába vezetnek, Moszkva pardig azzal a követeléssel fordult Kijevhez, hogy tartóztassa le és adja ki az összes érintettet – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

A március 22-én Krasznogorszk városban elkövetett, az egész világot sokkoló véres terrorcselekmény korántsem az első terrortámadás, amelyet hazánk ellen az utóbbi időben végrehajtottak. Az orosz illetékes hatóságok által elvégzett nyomozás kimutatta, hogy mindezen bűncselekmények nyomai Ukrajnába vezetnek

– állította az orosz külügyminisztérium.

„Ezzel kapcsolatban az orosz külügyminisztérium átadta az ukrán hatóságoknak a terrorista merényletek elleni nemzetközi egyezmény és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról szóló nemzetközi egyezmény szerinti követeléseket az összes olyan személy azonnali letartóztatására és kiadatására vonatkozóan, akik részt vettek ezekben a terrortámadásokban” – tette hozzá a tárca.

„Ezen követelések között szerepel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjének, Vaszil Maljuknak a letartóztatása, aki március 25-én cinikusan elismerte, hogy Ukrajna szervezte a Krími híd elleni 2022. októberi robbantást, és részleteket közölt más terrortámadások szervezéséről az Oroszországi Föderációban” – fűzte hozzá a közlemény.

Az orosz minisztérium hangsúlyozta, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem minden állam felelőssége és követelte a „kijevi rezsimtől”, hogy haladéktalanul hagyjon fel a terrorista tevékenység bárminemű támogatásával, adja ki az elkövetőket és térítse meg az áldozatoknak okozott károkat.

„Az, hogy Ukrajna megszegi a terrorizmus elleni egyezményekből eredő kötelezettségeit, nemzetközi jogi felelősségre vonást von maga után” – olvasható az orosz külügyminisztérium által kiadott dokumentumban.

Energetikai objektumok támadásáról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csoportos csapást az ukrán energetikai infrastruktúra és gázkitermelés létesítményeire az orosz légierő – közölte vasárnap az orosz védelmi tárca.

A minisztérium szerint a támadás fegyvert, hadfelszerelést és lőszert gyártó és javító hadiipari létesítmények működését szakította meg.

A napi hadijelentés szerint az orosz hadsereg Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén kedvezőbb állásokat foglalt el, eközben pedig visszavert 15 ukrán rohamot és ellenrohamot, közülük kilencet Avgyijivkánál.

A Moszkvában kiadott beszámoló szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén mintegy 760 katonát veszített az elmúlt nap folyamán. Közülük a legtöbben két frontszakaszon, egyaránt mintegy háromszázan, a Donyeck és az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett három, az Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó indítóállást, három Szu-25-ös repülőgépet a Mikolajiv megyei Voznyeszenk repterén, két harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két amerikai M777-es és egy M198-as vontatott tarackot, HIMARS és Uragan sorozatvetők 23 rakétáját, továbbá 178 drónt.

Az orosz statisztikai szerint az ukrán fél által a háború kezdete óta elveszített repülőgépek száma elérte az 580-at.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Megerősíti egyik legnagyobb kikötőjét Oroszország

Oroszország megerősíti Novorosszijszk kikötőjének védelmét az esetleges ukrán támadásokkal szemben – közölte vasárnap a brit védelmi minisztérium. A britek fényképek alapján négy uszályt azonosítottak, amelyeket a kikötő bejáratánál helyeztek el. Oroszország tavaly kezdte meg a Fekete-tengeri flotta átcsoportosítását Novorosszijszkba, miután egy sor ukrán csapás érte a szevasztopoli főhadiszállást.

Ellenzi az orosz–ukrán háború befagyasztását Kijev polgármestere

Ukrajna nem ad át Oroszországnak területeket, mondván, egy ilyen lépés nem lehet kompromisszum, továbbá több támogatásra van szükség az oroszokkal szemben – erről beszélt Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Bild am Sonntag német, vasárnaponként megjelenő lapnak, írja a Magyar Nemzet.

Az ukrán csapatoknak szükséges fegyverek kapcsán a Patriot légvédelmi rakétarendszereket hozta fel példaként, majd figyelmeztetett további orosz támadásokra az ukrán főváros ellen.

Klicsko kiemelte, Kijev Vlagyimir Putyin orosz elnök célpontja és az is marad. Leszögezte, az orosz támadásokra sokkal jobban fel vannak készülve, mint két évvel ezelőtt.

Oroszország ismét Ukrajna kulcsfontosságú energetikai infrastruktúráját támadta

Oroszország ismét Ukrajna kulcsfontosságú energetikai infrastruktúráját támadta vasárnapra virradóra drónokkal és manőverező robotrepülőgépekkel – közölték az ukrán hatóságok.

A nyugat-ukrajnai Lviv régióban a helyi hatóságok adatai szerint a támadásban legalább egy ember életét vesztette. Makszim Kozickij, a megye kormányzója Telegram-oldalán hozzátette, hogy a romokat, amelyek alatt még további áldozatok is lehetnek, most mentőegységek fésülik át. Mint mondta, a csapások következtében egy kormányzati épületben keletkeztek károk.

Az ukrán légierő közlése szerint a tizennégyből kilenc orosz rakétát és a tizenegyből kilenc drónt semmisítettek meg.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója pedig arról számolt be, hogy egy 19 éves férfi az ország északkeleti felére mért légitámadásban vesztette életét, ahol felrobbant egy benzinkút.

Oroszország az utóbbi napokban fokozottan támadta Ukrajna energetikai infrastruktúráját. A kijevi belügyminisztérium tájékoztatása szerint az ország tíz régiója került tűz alá, aminek következtében legkevesebb hatan megsebesültek és áramkimaradások voltak az ország egyes térségeiben.

Az Ukrenergo áramhálózat-üzemeltető az erőművekben keletkezett károk miatt szombaton az ország több régiójában is az áramszolgáltatás leállítására kényszerült. A vállalat vasárnap ismertette, hogy az áramszolgáltatás továbbra is csak korlátozottan érhető el Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban, illetve Krivij Rihben.

Oleh Kiper, Odessza megye kormányzójának tájékoztatása szerint tízezrek maradtak áram nélkül a régióban, miután egy lelőtt drón törmelékei tüzet okoztak egy helyi erőműben.

Telegram-oldalán az ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy „bárcsak közelebb kerülne az igazi béke egész Ukrajna és mindazon államok számára, amelyek háborútól szenvednek”. Volodimir Zelenszkij húsvéti üzenetében arról szólt, hogy „nincs olyan nap és éjszaka, amikor az orosz terror ne törekedne életünk tönkretételére”. Kijelentette, hogy az ukránok folytatják a védelmet. „Kitartunk, szellemiségünk nem adja fel, és tudja, hogy lehetséges elkerülni a halált. Az élet győzni tud!” – húzta alá.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 4848-an léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5066-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában