Rosszul jár, aki nemet mond a közmunkára

Akt.:
Rosszul jár, aki nemet mond a közmunkára
© fotó: KM
Nyíregyháza – Nincs sok lehetőség: többnyire segédmunkások lesznek az álláskeresőkből. A kvalifikáltabbakból munkavezető lesz. A felkínált munkára persze lehet nemet mondani – csak épp három évre elveszíti a támogatást az álláskereső.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a közfoglalkoztatási program keretében több száz ember jelentkezik munkára a NyírVV-nél a munkaügyi központ közvetítésével. Az ügyintézés időnként tömegjelenetekhez, konfliktusokhoz vezet a Tüzér utcai irodában.

Ennek oka és lehetséges orvoslása mellett kíváncsiak voltunk arra is, vajon képes-e a munkaerőket közvetítő hivatal mindenkinek – az analfabétáktól a többdiplomásokig – megfelelő munkakört ajánlani, illetve milyen szankcióra számíthat az, aki visszautasítja a felkínált lehetőséget, esetleg előfordul-e ennek ellenkezője: munka lenne, csak éppen képzett, alkalmas dolgozó nem akad.

Hosszabb a várakozási idő

Kérdéseinkre válaszolva dr. Rezsőfi István, a kormányhivatal foglalkoztatási osztályának főosztályvezetője elmondta: az év bizonyos időszakában – így például januárban és júliusban – hosszabb a várakozási idő.

A NyírVV Kft.-nél az idén július közepétől indult közfoglalkoztatási programba 775-en kapcsolódhatnak be, (755 segédmunkás és 20 munkavezető), melyre folyamatosan lehet jelentkezni. A közvetítés a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik.

Segély helyett munkabér

– A munkatársaink mindent megtesznek, hogy a megjelenő álláskeresőket minél gördülékenyebben és gyorsabban fogadják, és szakszerű ügyintézésben részesítsék. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályain regisztrált álláskeresők 60 százaléka szakképzetlen, belőlük többnyire segédmunkás lesz, a kvalifikáltabb álláskeresőket munkavezetői munkakörbe közvetítjük ki. Ilyen nagy létszámú munkaerő adminisztrálása időközönként valóban torlódást okoz a NyírVV Kft.-nél – ismerte el dr. Rezsőfi István, majd hozzátette: a közfoglalkoztatás célja, hogy minél több munkára képes, aktív korú, szociálisan rászoruló embernek munkalehetőséget nyújtson. A program fontos szerepet tölt be a tartós munkanélküliek aktivizálásában, akik segély helyett így munkabérhez jutnak.

Ha nem vállalja, megvonják az ellátást

Az állami foglalkoztatási szerv törli az álláskeresők nyilvántartásából az álláskeresőt, ha a törvényben meghatározott együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, azaz nem fogadja el a felajánlott munkahelyet. A 25. életévét betöltött olyan álláskereső esetében, aki sem álláskeresési járadékra, sem nyugdíj előtti álláskeresési segélyre nem jogosult, és nem vesz részt munkaerő-piaci programban vagy nem részesül munkaerő-piaci szolgáltatásban, a munkahely abban az esetben is megfelelő, ha közfoglalkoztatásban alkalmazzák. Amennyiben valakit törölnek a nyilvántartásból, mert visszautasította a felajánlott közfoglalkoztatási jogviszonyt, 36 hónapra, vagyis három évre elveszíti jogosultságát az aktív korúak ellátására (a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra).

KM
hirdetés