Nyíregyháza hírei

2013.03.05. 15:07

Virágnéző túrasorozat kezdődik Márokpapinál

Márokpapi -  Az E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is megszervezi virágnéző túrasorozatát.

Márokpapi -  Az E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is megszervezi virágnéző túrasorozatát. Elsőként a védett kárpáti sáfrányt kívánják megmutatni az érdeklődőknek. Márciusban ugyanis az éledező beregi erdők ligeteiben egy élénk lila, törékeny kis növény, a kárpáti sáfrány hívja fel magára a kirándulók figyelmét. A lilás virágokkal egy időben bontja lepleit a hófehér tavaszi tőzike és az aprócska virágaival megbúvó erdélyi csillagvirág is. Szombaton 10 órakor a Márokpapiban található Csiperke Erdei Iskola és Tábor mellől indulnak el az érdeklődők, és a Beregi-síkon megcsodálhatják a kis virágot.

A faj a Kárpátok és a Balkán-hegyvidék bennszülött növénye, így alföldi előfordulása igen nagy különlegességnek számít. Azonban a Szatmár-Beregi sík éghajlata hűvösebb és csapadékosabb az Alföld többi részénél, ami lehetővé teszi, hogy számtalan kárpáti flóraelem társaságában hazánkban egyedülállóan a Bereg és a Szatmár erdeiben egyaránt otthonra leljen ez a növényritkaság.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!