Segítség az első diplomához Nyíregyházán

A sikerrel pályázók és az alapítvány kuratóriuma a Krúdy-teremben
A sikerrel pályázók és az alapítvány kuratóriuma a Krúdy-teremben - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Legalább jó tanulmányi átlag szükséges a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány támogatásához.

– A diplomaszerzéshez három dolog szükséges: pénz, pénz, pénz – idézte keddi köszöntőjében Montecuccoli – eredetileg a háborúra vonatkozó – mondását Jászai Menyhért. Nyíregyháza alpolgármestere ezután sok sikert kívánt a vizsgaidőszakhoz a jelenlévőknek a városháza Krúdy-termében, ahol az önkormányzat Rászoruló Hallgatókért Közalapítványának kuratóriuma egyszeri, vissza nem térítendő támogatást adott át negyvennégy tanulónak.

Fotó: Pusztai Sándor

Húsz éve segítenek

Az alapítvány immár két évtizede segíti az első diploma előtt álló nyíregyházi hallgatókat, a pályázatokat a család egy főre eső jövedelmét figyelembe véve bírálják el. Az idén több mint másfél millió forint jutott erre a célra, amelyet a tanulmányi eredmények alapján súlyozva ítéltek oda.

– Mintegy negyvenmillió forintot osztottunk szét több ezer diák között 1996 óta – sorolta a számadatokat a jubileum apropóján Kovács Zoltán kuratóriumi elnök, majd köszönetét fejezte ki a közgyűlésnek a két évvel ezelőtti keret­összeg-emelésért.

Az elnök sok hallgatót már ismerősként köszönthetett, köztük Belus Orsolyát is, aki harmadik éve pályázik sikerrel a támogatásra.

– Az idén végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, a következő félévtől élelmiszer-biztonsági mesterképzéssel folytatom – válaszolta a dietetikus a tanulmányait firtató kérdésünkre. – A budapesti albérlet és az utazás nagyon sokba kerül – emelt ki egy példát a sok közül, hogy miért van szüksége az alapítványi támogatásra.

A Dankó nővérek egy újságcikkből értesültek a lehetőségről, mindketten sikerrel pályáztak, és együtt érkeztek a városházi átadóra. Dankó Barbara a Nyíregyházi Egyetem csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatója, testvére, Dóra pedig a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának védőnő szakirányán tanul.

– Mindketten elmúltunk 18 évesek, ezért nem jár utánunk a családi pótlék. Nagyon hálásan vagyunk a segítségért, hiszen a legkisebb összeg is sokat jelent; a tankönyvvásárlás például nagyon megterheli a családi kasszát, de még hosszan sorolhatnánk – fejezték ki hálájukat végezetül.

– KM-HP –
hirdetés