Látni és látszani 

2019.11.01. 13:54

A láthatóság életet menthet

A Látni és látszani kampánnyal legutóbb Nyíregyházán találkozhattak az állampolgárok, akinek Szikszai Tihamér r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára hívta fel a figyelmét a láthatóság fontosságára.

Fotó: police.hu

Az őszi, téli hónapokban közlekedőknek, legyenek azok akár gyalogosok, akár járművezetők, a kedvezőtlen időjáráson kívül a látási, láthatósági viszonyok megváltozására is fel kell készülniük.

Ősszel és télen ugyanis több tényező is korlátozza az optimális látási viszonyokat. A szemerkélő eső, a köd, a jármű szélvédőjének párásodása, de még az ablaktörlő folyamatos működtetése is alkalmas arra, hogy korlátozza a szabad kilátást.

A balesetek bekövetkezésének kockázatát növeli az is, hogy a hideg miatt vastagabb ruházatot, sapkát, kapucnit viselnek az emberek, melyek miatt a látásuk, hallásuk korlátozódik, s nem beszélve a ruházatuk színéről, mely sok esetben a láthatóságukat, észlelhetőségüket is csökkenti.

Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét és természetesen saját magát a megváltozott körülményekre, mert az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.

A hajnali és késő délutáni órákban gyalogosan közlekedőknek saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg a hátizsákon.

Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, amely előírás a kerékpárosokra is vonatkozik. Felhívjuk továbbá a kerékpárosok figyelmét a világító berendezések és a küllőprizmák meglétére, hiszen ha nem látják őket a járművezetők, könnyen baleset áldozatává válhatnak!

A járművezetők esetében fontos, hogy a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek! A balesetek megelőzése érdekében mérsékeljék a sebességüket, így a reakcióidő alatt megtett út, és azzal együtt a féktávolság is csökken!

A hetek előrehaladtával egyre korábban sötétedik, gyakrabban kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. Az őszi- téli átállás időszakában fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, az izzók cseréje, s tartalékizzó beszerzése. Célszerű lehet esetleg egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű műszaki átvizsgálását.

Idén újra útjára indult a Látni és látszani elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampány, melynek keretében az akcióban részt vevő gépjárművezetők térítésmentesen vizsgáltathatják át autójuk világítóberendezéseit, gumiabroncsait és ellenőriztethetik látásukat. Az állampolgárok legutóbb 2019. október 31-én Nyíregyházán, a Kert utcai OMW benzinkútnál találkozhattak a kampánnyal, mely alkalommal Szikszai Tihamér r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára hívta fel az érdeklődők figyelmét a láthatóság fontosságára.

A megjelentek közlekedésük során hasznosítható láthatósági eszközökkel térhettek haza. Legközelebb 2019. november 5-6-án 10-12 óra között ugyanezen a helyszínen várják az érdeklődőket.

A Látni és látszani kampányhoz tartozó, folyamatosan frissülő információk az esemény hivatalos weboldalán, a www.latnieslatszani.hu oldalon, illetve a www.baleset-megelozes.eu weboldalon is megtalálhatóak.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában