Sport

2010.11.05. 16:35

Hét élsportolót el kellett tiltani

<p>250 élsportoló szívét vizsgáltak meg a legkorszerűbb kardiológiai módszerekkel az utóbbi két évben az uniós program, a Semmelweis Híd Projekt keretében.</p>

A projekt vezetője, Merkely Béla elmondta: az élsportolók közül 45 szenvedett valamilyen szívbetegségben, 7-nek pedig olyan veszélyes kardiológiai problémája volt, hogy el kellett tiltani a sporttól.

A megvizsgált 250 élsportoló összesen 110 olimpiai, világbajnoki, illetve Európa-bajnoki aranyéremmel rendelkezik, ezeken kívül pedig még összesen 250 érmük van - mondta Merkely Béla. Ezekből az adatokból is látszik, hogy ők a top sportolók közé tartoznak, ami egyúttal az is jelenti: szívük óriási terhelésnek van kitéve. Mindez csak annál a 45 sportolónál jelentett gondot, akiknek már eleve valamilyen szívbetegsége volt. Hozzátette: a 7 eltiltott atlétán kívül, 25 sportolót teljesen sikerült meggyógyítani, 13-at pedig rendszeres ellenőrzés mellett szintén visszaengedtek.

Nagyobb veszélynek vannak kitéve

A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója közölte azt is: összességében megállapítható, hogy az élsportolók szívének állapota eltér a többiekétől, ez még nem okoz problémát. Ha azonban valamilyen szívbetegségben szenvednek, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint egy átlagos ember.

A szakember elmondta azt is: a hirtelen szívhalál kockázata attól is függ, ki milyen sportot űz. Például a csapatjátékoknál, így a focinál is kisebb ennek az esélye, mint az egyéni sportoknál, így például a kerékpározásnál, triatlonnál. Kétségtelen, hogy mégis azokból az esetekből van több, illetve azok az esetek kerülnek nyilvánosságra, amelyek csapatjáték közben következnek be. Például Európában foci közben történik a legtöbb hirtelen szívhalál, Amerikában kosarazás, Malajziában pedig tollasozás közben. Ez azonban azzal magyarázható, hogy az előbb említett sportokat sokkal többen űzik a megadott régiókban, mint a többi sportokat - tette hozzá.

A Semmelweis Híd Projekt eredményeiről, amelynek csupán egy része volt a sportvizsgálat, a szakemberek pénteken számoltak be a fővárosban rendezett háromnapos, vasárnapig tartó Semmelweis Symposiumon.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!