Sport

2011.09.18. 12:50

Megkapta gyepszőnyegét a 2012-es foci EB-döntő színhelye

A napokban befejezték a teljesen átépített kijevi Olimpiai Stadion gyepszőnyegének leterítését a jövő évi labdarúgó kontinensviadal döntőjének küzdőteréül szolgál majd – adta hírül az ukrán Korreszpondent internetes hírújság.

A napokban befejezték a teljesen átépített kijevi Olimpiai Stadion gyepszőnyegének leterítését a jövő évi labdarúgó kontinensviadal döntőjének küzdőteréül szolgál majd – adta hírül az ukrán Korreszpondent internetes hírújság.

Az ukrán fővárosra jellemző klíma figyelembevételével kidolgozott gyepszőnyeg kidolgozására két évre volt szüksége a feladattal megbízott szlovákiai végnek. A 8395 négyzetméteres területet befedő 800 darab göngyöleget speciális hűtőkonténerekben szállították Kijevbe. A gyepszőnyeg leterítése nyolc napot vett igénybe.

Az ukrán főváros központi arénájának üzemeltetői közölték, hogy mostantól kezdve 3-4 hetes adaptációs időszak következik, amíg a fű a helyi talajban is gyökeret ver. A gyepet addig is rendszeresen locsolják, hogy ezzel is biztosítsák számára a „meghonosodás” kellő feltételeit. Extrém hűvös időjárás esetén a küzdőtér talajában kialakított fűtőrendszer gondoskodik a gyepszőnyeg megóvásáról.

A kijevi Olimpiai Stadion hivatalos megnyitóünnepségét október 8-án tervezik, amelyen egy világsztár is fel fog lépni, bár a rendezők egyelőre titokban tartják, hogy Lady Gaga, Shakira, Pink vagy netán Rihanna lesz-e a meglepetésvendég. Az viszont már ismeretes, hogy az első hivatalos labdarúgó mérkőzést Ukrajna és Németország vívja majd barátságos alapokon a 2012-es döntő színhelyén.

A jövő évi kontinensviadal közeledtével egyébként egyre nagyobb érdeklődés kíséri, ám ezzel párhuzamosan ugyanilyen arányú titoktartás követi azon költségek mértékét, amelyet az ukrán állam fordít az EB sikeres megrendezésére. Csupán annyi ismeretes, hogy az eredetileg kidolgozott költségvetés köszönőviszonyban sincs a kivitelezésre fordított valós összegekkel. Egy számítás szerint a 46 millió lakosú Ukrajna lakosságának – a csecsszopóktól az aggastyánokig – eddig fejenként több mint 72 dollárját emésztette fel a jövő évi esemény. És még hátra van tucatnyi szálloda és több ezer kilométer autóút meg- és kiépítése.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!