Sport

2012.07.23. 07:40

Összeomlott a pólós nagyhatalom

Vízilabda - Vasárnap a Pro Recconál vállalt minden klubbeli tisztségéről lemondott Gabriele Volpi, aki évekig Európa legjobb vízilabdacsapatát irányította.

Vízilabda - Vasárnap a Pro Recconál vállalt minden klubbeli tisztségéről lemondott Gabriele Volpi, aki évekig Európa legjobb vízilabdacsapatát irányította. A Madaras Norbertet, Kásás Tamást és Benedek Tibort foglalkoztató klub így a megszűnés szélére sodródott. A nagy múltú, 99 esztendős egyesület játékosainak nagy része Budapesten értesült a hírről, hiszen honfitársaink mellett az olasz válogatott és egyben a Recco nyolc játékosa is a III. Vodafone Kupán vett részt. A pólósok állítják, nem érte őket váratlanul a hír, az utóbbi hetekben már érezhető volt a döntés előszele. Arról, hogy a Volpi család azonnali hatályú döntése milyen hatással lehet a sportágra, Gyöngyösi Andrást kérdeztük.

Elüldözték

- Napok óta olvasom az olasz internetes hírportálokat, és foglalkoztat a kérdés, hogy Signore Volpi miért hagyta el a vízilabdát. Hangzatos problémákról szól a fáma, de véleményem szerint nem elhagyta, hanem szerény kis közegünk nem tudta a családjában tartani. Nem alakult meg a Szuperliga és az olasz szövetséggel sem egyezett – úgy gondolom, hogy ezek nagy tévedések. Volpi olyan volt, mint a Plakettes Karcsi bácsi. A saját közege üldözte el a vízilabdából, a sok kisember, aki azt hitte, hogy megtalálta a feneketlen zsákot. A tanácsadók, akik a saját érdekeiket előrébb helyezték a sportnál, így történhetett ez Volpi esetében is.

Ismerem őket, Gabriele úr hét évet töltött el a Recco mellett, ám sajnos ez idő alatt rossz politikát folytatott. Összevásárolt mindenkit és csinált két csapatot, értelmetlenné téve így a klubversenyeket. Nem értem, hét év alatt a sok tejben-vajban fürdő vezető miért nem vezette rá, hogy a vízilabda beteg, és annak érdekében, hogy megmentsék, meg kellett volna reformálni. Mit érnek a milliárdokért szerzett címek, hogyha az országokban tönkremegy a póló klubszinten? Ehhez nagyban hozzájárult a Recco politikája, na meg a gazdasági válság - vélekedett a Debrecen vízilabdacsapatának mestere, aki hosszú éveket játszott a Reccoban.

Reformok kellenek

- Volpi úr épp akkor szállt ki, amikor 24 csapatos lett a Bajnokok Ligája. Hét év elegendő lett volna egy nyári Szuperliga létrehozására, vagy az egész póló megreformálására – nyári klubszezon, téli válogatott idény. Benne meg lett volna a lehetőség, hogyha komoly emberek vették volna körül. Azzal az együttessel bárki nyert volna, vagyis nem szakma született, hanem erőből pénzdominancia, most pedig ott van a kérdőjel szegény játékosok fejében, hogy hova tovább. Olimpiát befolyásoló döntés és zűrzavar született, miközben a tanácsadók már továbbálltak, azok, akik korábban feszítettek, majd a sikerek során vízbe ugrottak. Talán ezért is tartunk most ott, ahol. Ha valaki elmagyarázta volna Volpi úrnak, hogy ez nem labdarúgás, hanem egy olyan sportág, amelyet kevesen értenek, viszont annál többen szeretnek, és ami reformokra szorul, akkor lehet, hogy a hét év leforgása alatt kevesebbet nyert volna a Recco, de a vízilabda annál többet! - mondta Gyöngyösi András.

HBN-OLAHA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!