Sport

2013.12.24. 11:31

Csiri, a torontói Ferencváros gólvágója

Torontó - A harmincöt esztendős támadó Kanadában próbált szerencsét, mégpedig sikerrel.

Torontó - A harmincöt esztendős támadó Kanadában próbált szerencsét, mégpedig sikerrel.

Parádés évet zárt a Fradi! Bajnoki cím, kupagyőzelem. Kell ettől több? No, nem a nagy Fradi, hanem a torontói Hungária Ferencváros. A kanadai amatőr együttes sikerében oroszlánrésze van Lengyel Ágostonnak, aki még egy gólkirályi címet is bezsebelt. A 35 esztendős támadót itthon sokan csak Csirkének, Csirinek ismerték a focipályákon. A nyíregyházi főiskolán testnevelő-edző diplomát szerző játékos több megyebeli csapatban is ontotta a gólokat, mígnem az elmúlt évben az akkor még szakolyi színekben focizó csatár nagy váltásra szánta el magát és Kanadába repült szerencsét próbálni.

– Két esztendeje kerestek meg, hogy egy torontói csapatnak komoly tervei vannak, és szükségük lenne egy olyan kaliberű csatárra mint amilyen én vagyok – kezdte visszatekintését Lengyel Ágoston.

Profi bajnokcsapata is volt

– Kérdezték, hogy mit szólnék hozzá, ha kimennék és megmérettetném magam. Koromból adódóan úgy éreztem, ez egy utolsó lehetőség, és belevágtam a kalandba. Végül is a csapat, a Torontó Vasas a kitűzött célt, a feljutást elérte, de számomra kiderült, hogy nem ez lesz az utolsó állomás a fociban, ugyanis megkeresett egy szinte csak magyar, illetve magyar származású játékosokból álló csapat, a Hungaria Ferencváros Toronto. Komolyan érdeklődtek, és ha nem is könnyen, de végül sikerült csapatot váltanom, és most már mondhatom: nem döntöttem rosszul.

– Mint kiderült, a Hungaria Ferencváros egy 1949-ben alapított klub, amely a 1970-es években megnyerte a kanadai profi bajnokságot is! Bár most amatőr a csapat, de azért játszik velük több volt NB1-es illetve NB2-es játékos. Elnökünk, Kontos Ferenc egy legenda a torontói foci életében.

– A bajnokságunk az amatőr besorolásba tartozik, ami viszont nem azt jelenti hogy csak „sörmeccsek” lennének- kezdi a kanadai pontvadászat bemutatását Lengyel Ágoston.

A bajnokságban szinte minden náció képviselteti magát, vannak angol, ír, portugál, szerb, horvát stb. csapatok, szóval olyan ez, mint egy mini világbajnokság. Gondolhatják, hogy egy magyar-szerb rangadó itt sem sétagalopp...

Ott is sok pénz kell

– Azt azért tudni kell, hogy egy profi csapathoz még itt is nagyon sok pénz szükséges, hiszen kell, hogy legyen saját pályád, utánpótlásod stb. Mivel egyre kevesebb a magyar fiatal, így elég nehéz találni játékosokat, pedig nálunk egy brazil srác kivételével mindenki magyar származású.

– A játékosok egytől egyig dolgoznak, és a munkából jönnek a mérkőzésekre, de mi nemcsak a meccsekre jövünk össze, hanem csinálunk más programokat is. Idén például hatan a csapatból elmentünk Las Vegasba az Árpád Kupára, ahol az egri öregfiúkat segítettünk a harmadik hely megszerzéséhez. Az egymás segítésének és megbecsülésének óriási értéke van.

– Úgy vélem, hogy minden téren megtaláltam a számításomat – folytatta Csirke. Egy csapattársammal dolgozom, lakásokat szigetelünk belülről. Persze ez is úgy van megszervezve, hogy azért mindenre jusson idő. Ez az ország nagyon fejlett és megbecsülik azt, aki dolgozik. Itt az álmok valóra válhatnak, ha teszel érte. Tervek? Szeretném, hogy a családom itt legyen velem, mert azért így távol vagyunk egymástól, ami nagyon nehéz. Természetesen szeretnénk jövőre is megnyerni a bajnokságot és a kupát, és szeretném megvédeni a gólkirályi címemet. A Hungaria Ferencváros Toronto jövőre lesz 65 éves, aminek a megünneplésére komoly tervekkel készülünk.

– Minél tovább szeretnék focizni, és utána pedig a sportág közelében lenni, edzősködni, és a fiamat segíteni a fejlődésben, mivel ő is imádja a focit. Olyan genetikával a birtokában mint a Czeczeli-Lengyel, remélem sokra viszi...

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!