Sport

2014.05.27. 16:22

Csarnokbúcsúztató csütörtöki magyar–román

Nyíregyháza - Mocsai Lajos szövetségi kapitány a vb-selejtezős felkészülés fontos állomásaként tekint a mérkőzésre.

Nyíregyháza - Mocsai Lajos szövetségi kapitány a vb-selejtezős felkészülés fontos állomásaként tekint a mérkőzésre.

Búcsúzni és persze felkészülni jött a férfi kézilabda-válogatott. Mocsai Lajos legénységét érte a megtiszteltetés, hogy a felújítás előtt az utolsó mérkőzést játssza a Bujtosi Szabadidőcsarnokban, ahol mind a férfi-, mind pedig a női nemzeti válogatott sok sikeres és telt házas összecsapást vívott az elmúlt negyedszázadban. A csütörtökön 18 órakor kezdődő Románia elleni barátságos mérkőzés (majd a pénteki, zárt kapus egymás elleni gyakorlás) a szlovénok elleni világbajnoki selejtezőt szolgálja.

– Elérkezett az idő, hogy a város kapjon egy olyan kinézetű sportcsarnokot, amely méltó ahhoz az emberekhez, akik mindig nagyon komolyan támogatták a kézilabdát – mondta a kedden tartott sajtótájékoztatón Mocsai Lajos szövetségi kapitány. – A női és azt megelőzően a férfi válogatott kapitányaként is jártam ebben a csarnokban, amelynek kézilabdás szempontból mindig különleges atmoszférája volt. Mindig is szerettünk itt játszani, nem véletlenül szerveztek ide annak idején annyi komoly tétmérkőzést. Az emberek jól tudják és jól érzik, hogy miként kell támogatni bennünket.

A klubszezonnak bizonyos értelemben vége, de a veszprémiek a hétvégén vívják meg a Bajnokok Ligája négyes döntőjét Kölnben, így nélkülük játszik a válogatott a románokkal. Ugyanakkor a nemzeti csapat tagjai cseppet sem ereszthetnek le, hiszen a szlovénok elleni páros meccs tétje nem más, mint a kijutás az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.

– A szlovénokkal szembeni, a sportág szempontjából sorsdöntő selejtezőkre készülünk a Románia elleni hivatalos és zárt kapus találkozókon – így Mocsai Lajos. – A világbajnokságról illetve az azt követő kvalifikációs sorozatból nagyjából kétharmadrészt összeáll az olimpia mezőnye. Aki ezt nem teljesíti, annak marad az Európa-bajnokság, ahonnan az ötkarikás játékokra kijutni szinte lehetetlen. A legutóbbi ciklus hasonló időszakában szintén a szlovénok testén keresztül jutottunk ki a vb-re, olyan módon tettük ezt meg, hogy a veszprémi visszavágó utolsó negyedórájában hétgólos hátrányt dolgoztunk le. A világbajnokságról pedig nagyon komoly csapatokat legyőzve kerültünk az olimpiai kvalifikációs tornára, onnan pedig Londonba. A mi sportágunkat is utolérte ez a háromszoros kvalifikációs rendszer, az erre való felkészülés nagyon fontos állomása Nyíregyháza, és a románok elleni mérkőzés.

Kósa Árpád, a csarnokot is üzemeltető Nyírsuli Kft. ügyvezetője megerősítette, hogy telt ház várható a mérkőzésre, hiszen a jobb helyekre szóló jegyek már elfogytak. Dr. Kovács Ferenc, nyíregyházi polgármester pedig abbéli reményének adott hangot, hogy a válogatott mérkőzést közvetlenül követő rekonstrukciós munkák befejeződése után az első vendég újra a férfi kézilabda-válogatott lesz a várhatóan új nevet is kapó létesítményben.

További részletek a Kelet-Magyarország 2014. május 28-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!