Sport

2014.09.29. 07:26

A spártai hősnő

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, még zöldel a nyárfa az ablak előtt, miközben hagyományosan szeptember végén, a hó utolsó péntekén rajtol 1983 óta a Spartathlon nevű ultramaraton, amelynek mezőnye az időszámítás előtt 490-ben élt Pheidippidész emléke előtt tiszteleg. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, még zöldel a nyárfa az ablak előtt, miközben hagyományosan szeptember végén, a hó utolsó péntekén rajtol 1983 óta a Spartathlon nevű ultramaraton, amelynek mezőnye az időszámítás előtt 490-ben élt Pheidippidész emléke előtt tiszteleg. Ladányi Tóth Lajos jegyzete. A legendás futár a görög-perzsa háború egyik legjelentősebb ütközete, a maratoni csata előtt Miltiadész utasítására gyalog Athénból elindult Spártába, hogy segítséget és katonákat kérjen Leónidasz királytól.

A 245,3 kilométeres távot (Nyíregyházától jócskán Budapesten túlra lehetne eljutni) ezúttal a három gyermekes hahóti fogorvosnő, Lubics Szilvia tette meg a leggyorsabban a hölgyek közül: 26 óra 53 perc 40 másodperc alatt – az eddigi rekordon 8 és fél percet javítva! A Kanizsai Futóklub versenyzőjének idejénél csak nyolc férfi ért el jobbat, ami tiszteletre méltó, elképesztő és hátborzongató teljesítmény. A táv második felében többször is hányt, ám így is megnyerte az Akropolisz lábától Spárta főteréig tartó versenyt.

Az egyik legkeményebb ultramaratonin nincs alibi, van viszont iszonyatos szenvedés, kitartás. „Volt egy jó nagy álmom. Hittem is, meg nem is, hogy képes leszek rá... Amit a célegyenesben éreztem, kívánok mindenkinek, hogy élje át!” – írta a közösségi oldalán. Ostoba celebek sokaságát majmoló világunkban legyünk büszkék Lubics Szilviára, aki bizonyította: a futó kalandok olykor alkalmasak az örökkévalóságra.

 

fotó: http://sportgeza.hu/extremsport/2013/10/06/lubics_szilvia_interju/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!