Sport

2016.08.05. 18:02

Szakemberek tanácsai nélkül életveszélyes is lehet a rendszeres sportolás

Nyíregyháza - Tragédiát is hozott a hét végén a fővárosban rendezett Ironman 70.3 elnevezésű nemzetközi triatlonverseny. A résztvevőknek 1,9 kilométert kellett úszni, 90 kilométert biciklizni, majd 21,1 kilométert futni.

Nyíregyháza - Tragédiát is hozott a hét végén a fővárosban rendezett Ironman 70.3 elnevezésű nemzetközi triatlonverseny. A résztvevőknek 1,9 kilométert kellett úszni, 90 kilométert biciklizni, majd 21,1 kilométert futni.

Egy 41 éves szlovák férfi futás közben, nem messze a céltól lett rosszul, a szervezők azonnal riasztották az Országos Mentőszolgálat munkatársait, akik kórházba szállították. Az újraélesztés azonban nem járt sikerrel, a pozsonyi Új Szó szerint a sportoló szíve nem bírta az extrém terhelést. Sajnos gyakorta fordul elő hasonló a maratonikon, hosszú távú, nagy erőkifejtést igénylő sportolás közben. Hogyan lehetne megelőzni az ilyen tragédiákat?

Aki az egyébként üdvözítő és példás, rendszeres mozgásra akarja adni a fejét, első körben a háziorvosával beszélje ezt meg. Nemcsak makk­egészségesek sportolhatnak, hanem betegségekkel küzdők is, ám ők szigorú kontroll mellett. Azt is el kell dönteni, hogy milyen gyakorisággal, mennyit és mit szeretnénk vállalni. Erről ugyancsak részletesen számoljunk be az orvosunknak. Más a helyzet, ha valaki az átlagos egészségmegőrző mozgásformától többet akar bevállalni. Őt versenyzőként kell kezelni akkor is, ha egyébként csak magában, vagy baráti társaságban mozog, nem klubban.

Harmincöt felett kötelező

– Amennyiben valaki harmincöt évesnél idősebben akar sportolni, feltétlenül forduljon sportorvoshoz – kezdte megszívlelendő tanácsait dr. Sánta János kardiológus főorvos és sportorvos. – Versenyszerűen sportolóknál ez kötelező, de az amatőröknél is elengedhetetlen. A szakember legfontosabb feladata feltárni a rizikófaktorokat, illetve elengedhetetlen a szív ultrahangos és terheléses vizsgálata. Az eredmények ismerete alapján a sportorvos véleményezi azt, hogy mi az a mozgásforma, a gyakoriság és terhelés, ami még nem okoz egészségkárosodást. Ám ez csak az alap, aki komolyabb terheléses sportolást választ, az forduljon szakemberhez, erőnléti edzőhöz, személyre szabott edzésterv alapján tréningezzen. Amennyiben bármilyen szokatlan jelzést kapna a szervezetétől, haladéktalanul jelentkezzen orvosánál – így Sánta doktor.

A 41 éves nyíregyházi Turgonyi Zoltán négy évvel ezelőtt kezdett rendszeresen sportolni, a futást választotta. Sikerélményt adott neki, hogy szépen haladt a távok leküzdésével, így aztán 2013 októberében lefutotta első maratoniját, amit azóta újabb követett. 2014-ben kétszer is teljesítette az Ironman-táv felét, vagyis az 1900 méter úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és 21,1 kilométer futásból álló triatlonversenyt. A múlt héten pedig Nagyatádon váltóban, Melczer Krisztiánnal együtt 11:28:34 órás idővel tudták le a klasszikus Ironman-távot.

– Amikor belekezdtem a rendszeres sportolásba, átestem egy kardiológiai vizsgálaton, amit azóta többször is megismételtettem – jelezte Turgonyi Zoltán, hogy nem bízott semmit a véletlenre.

Tudni kell, hogy ki, mire képes

– Nem tudni, mi okozhatta a szlovák sportember tragédiáját, de aki elindul egy ilyen versenyen, az tudja, hogy mire képes, és olyasmit nem vállal, ami túlmutat az észszerűségen.

– Magam sem tudnék nyugodtan rajthoz állni, ha előtte nem esnék át különböző vizsgálatokon, persze történhetnek kivédhetetlen tragédiák is. Mindenesetre a futóedzések közepette is mérem a pulzusomat, odafigyelek a megfelelő vitamin- és energiapótlásra is. Nagy kihívás egy-egy ilyen táv teljesítése, de csak akkor van értelme, ha nem megy rá az ember egészsége.​

KM-BT, ML


Háromszor harminc perc

Sánta János főorvos azt is megjegyezte, hogy heti három alkalommal legalább félórás mozgás már egyértelműen lépés az egészségmegőrzés felé. Az általa javasolt mozgásformák az úgynevezett kardiotréningek, kocogás, futás, úszás, kerékpározás, labdajátékok. Aki edzőteremben inkább a súlyzózásra, a test formálására voksol, annak hasonlóan fontos az alapos kivizsgálás és a rendszeres kontroll. No, meg az orvos által javasolt és megfelelő kiegészítők, és csakis azok fogyasztása.


Budapest – Tragédia a budapesti Ironman versenyen. A cél előtt 200 méterrel összeesett egy szlovák sportoló, és hiába kezdték újraéleszteni, nem tudták megmenteni az életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!