Sport

2016.10.06. 19:00

Diplomáciailag újra a sportág térképén

Nyírbátor - Az elvégzett munka alapján nem is volt kérdéses: a bátori klub megkapja a regionális edzőközpont címet. Interjú Nátrán Rolanddal, a Magyar Országos Asztalitenisz-szövetség elnökével.

Nyírbátor - Az elvégzett munka alapján nem is volt kérdéses: a bátori klub megkapja a regionális edzőközpont címet. Interjú Nátrán Rolanddal, a Magyar Országos Asztalitenisz-szövetség elnökével.

Először járt Nyírbátorban Nátrán Roland, a Magyar Országos Asztalitenisz-szövetség (MOATSZ) elnöke, aki jó hírt hozott magával, hiszen bejelentette, hogy a nyírségi városban jön létre az ország első regionális edző- és utánpótlásközpontja. A sportág első emberének jelenléte más témák érintésére is lehetőséget adott.

Mivel érdemelte ki Nyírbátor, hogy az országban először elnyerje a regionális utánpótlás- és edzőközpont címet?

Nátrán Roland: Évek, sőt nyugodtan mondhatom, hogy évtizedek óta minőségi a munka Nyírbátorban, ahol korosztályos válogatottak egész sorát nevelték ki, Majoros Bence révén pedig már felnőttválogatott növendékük is van. Ráadásul a klub tevékenysége túlmutat a határokon is. Az előzményekről annyit, hogy a szövetség tavasszal írta ki a regionális központokra vonatkozó pályázatot, négy régióban állítjuk fel és támogatjuk ezeket, és Nyírbátor mellett tizenhat másik klub jelentkezett erre a címre. A döntés Nyírbátor esetében nem volt kérdéses, egészen biztos, hogy ez a klub méltán érdemelte ki az utánpótláscentrum címet. Az itteni terem mérete, a felállítható asztalok száma, a szálláslehetőségek mind-mind ideálisnak tekinthetőek a nevelő munkához. A szakmai háttér is adott, a cím elnyerésével pedig tovább erősödött.

Az kiderült, hogy a szövetség anyagilag is támogatja a regionális központokat, de mi a szövetség elvárása azokkal szemben?

Nátrán Roland: Az elvárásaink tulajdonképpen a klub elvárásaival azonosak, vagyis az itteniek tovább szeretnék erősíteni a szakmai munkát. A címből fakad az a követelmény, hogy a munkát meg tudja osztani a környező településeken működő klubokkal, azaz edzőpartnerek kiválasztásával, edzések látogatásával és edzőképzés tekintetében, egyáltalán minden olyan fronton, amelyeken a tapasztalatokat ki tudja sugározni. A másik elvárás, hogy idővel a nemzetközi minősítést is elnyerje ez a központ. Ehhez megfelelő szakmai körülményeket kell biztosítani, hogy a nemzetközi szövetség által elismert külföldi partnerek számára is elérhető edzéshelyszín legyen Nyírbátor. Az elkövetkező két-három évben ezt a pályázatot kell közösen elkészítenünk, és remélhetőleg az eddigi egyetlen ilyen magyarországi edzőközponthoz, a Marczibányi térihez nemsokára a nyírbátori is csatlakozhat majd.

Nyírbátori nevelésű a magyar asztalitenisz egyik legnagyobb reménysége, Majoros Bence. Szövetségi szinten mit lehet tenni az ő menedzseléséért, hogy befussa azt a pályát, amire a tehetsége által hivatott?

Nátrán Roland: Nagyon fontos, hogy optimális legyen a felkészülés és a versenyeztetés aránya. Lényeges, hogy minden olyan versenyre el tudjanak utazni a játékosaink, amely illeszkedik a szakmai elképzelésekbe, ennek a technikai és az anyagi hátterét is biztosítani tudja a szövetség. Mi tehát a szakmai, anyagi, illetve a sporttudomány terén tudunk bázist biztosítani Bence számára, amihez párosul az ő motiváltsága is.

Néhány hét múlva Európa-bajnokságot rendez Budapest, és elnyerték egy világbajnokság rendezési jogát is. Jelentheti ez azt, hogy évtizedek után visszatér a sportág a világ térképére?

Nátrán Roland: Ez pontosan ezt jelenti. Európa-bajnokságot utoljára 1982-ben rendezett Magyarország, a világbajnokság megrendezésének elnyerése pedig a legnagyobb sportdiplomáciai siker, amit az elmúlt ötven-hatvan évben elértünk, hiszen vb-t 1950-ben rendezett legutóbb Budapest. A sportolók eredményei révén mindig is a térképen voltunk, de ezekkel a rendezésekkel sportdiplomáciailag is megtettük ezt. Ez azért fontos, hogy a versenyzők maguk mögött érezzék a biztos hátteret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!