Sport

2017.11.13. 13:13

Vb után irány az őshaza

Nyíregyháza - Abu Dabiban képviselte Magyarországot a nyíregyházi zsokéhölgy, Suták Csenge és Bihari Alexandra.

Nyíregyháza - Abu Dabiban képviselte Magyarországot a nyíregyházi zsokéhölgy, Suták Csenge és Bihari Alexandra.

Jó sport a lósport. Erre esküszik Suták Csenge, aki alig tért haza az Egyesült Arab Emírségekből, már Nagy-Britanniába készül. A nyíregyházi zsoké Magyarországot reprezentálta a hölgylovasokat és az arab lovakat népszerűsítő női világbajnokság galoppfutamában, ahová a lengyel fővároson keresztül vezetett az útja. A Zayed-kupa (teljes nevén: a HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship) megnyerésével kvalifikálta magát a vb-re.

A varsói rendkívül izgalmas verseny volt, hiszen Csenge és angol riválisa Joanna Mason hatalmas csatát vívtak a győzelemért az 1800 méteres távon – hatalmas esőben és mély talajon. „Az utolsó kétszáz métert fej fej mellett tettük meg. A célegyenesbe érve szinte egy világ dőlt össze bennem, de volt mozgósítható tartalék a kancában. Fél hosszal sikerült legyőzni a favorit Masont”. A siker értékét növeli, hogy az előző nap kisorsolt lovát, Echarunát vert helyzetből sikerült felráznia. Az emírségekben merőben más körülmények fogadták.

– Különleges volt, hogy nem angol, hanem arab telivérek közül sorsoltunk. Ez a ceremónia sokat számít, hiszen az ismeretlen ló jelentősen befolyásolja a szereplést. Az esti fényben 1600 métert tettünk meg, és végül két versenyzőt tudtam megelőzni a tizennégyes mezőnyben. Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy az országot képviselhettem – jegyezte meg Suták Csenge, aki mellett az utánpótlás kategóriában a szintén nyíregyházi Bihari Alexandra indult el, mögötte egy ló és lovasa ért célba. Mindkettejüknél önmagában a részvétel kiharcolása is elismerésre méltó, komoly fegyvertény.

Az arab élmény után hamarosan újabb impulzusok érik a zsokét, aki előtt még egyelőre ködös Albion.

– Ismerős által adódott az angol lehetőség. Ez azért is nagy kihívás, mert a lovassportnak Nagy-Britannia az őshazája, ott szeretnék bizonyítani. Egyelőre még csak nem is sejtem, hogy mennyiben változhat meg az életem, de az egészen biztos: a maximumot fogom nyújtani, meglátjuk, mire lesz elég – mondta Csenge, akit hétfőn is két nyergelés közben értünk utol. Nála minden jó, ha ló a vége.

Hetente egy szünnap

A Nyíregyházához ezer szállal kötődő zsokéhölgy szerda kivételével minden nap lovagol, hétvégente pedig versenyez.

– Az alagi versenyközpontban edzek, ott dolgozok, és felkészítjük a lovakat a megmérettetésekre. Általában kora reggel, 5 körül indul a napom, körülbelül délig tréningezek, és némi szünet után délután folytatom az edzést – árulta el Csenge, aki a zsokéranglistát és a Nemzeti Galopp ligát is vezette, ezen kívül olyan rangos futamokon zsebelt be díjakat, mint a Nemzeti Díj, az Alagi Díj, a Batthyány-Hunyady Díj, a 95. Magyar Derby vagy a Magyar Kanca Díj.

A varsói verseny:

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!