Sport

2018.02.16. 17:16

Nem pihenni repültek el Madeirára

Madeira - A Portugáliához tartozó szigeten szinte minden Cristiano Ronaldóról szól.

Madeira - A Portugáliához tartozó szigeten szinte minden Cristiano Ronaldóról szól.

Madeirát hallva sokaknak elsőként a Real Madrid sztárja, Cristiano Ronaldo jut eszébe. Nem véletlenül, hiszen a focista a Portugáliához tartozó sziget fővárosában, Fuchalban cseperedett fel mint Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Aztán hatalmas karriert futott és fut be, így aztán nincs abban meglepő, hogy a szigetre érkező repülőgépeket a Cristiano Ronaldo Airport fogadja.

Ez történt azzal a magyar úszócsapattal, amelyik január utolsó szombatján érkezett a szigetre egy háromhetes edzőtáborozásra.

Az utánpótlás legjobbjai, a huszonhat versenyző között ott van a Nyíregyházi Sportcentrum két kiválósága, Hatházi Dóra és Cserfalvi Olaf. A felkészülésüket vezénylő tíz edző között pedig Dóráék mestere a szintén nyíregyházi Gyula Sándor.

Edzés vízben, szárazföldön

– A sziget fővárosában, Fuchalban, a négycsillagos Hotel Raga a főhadiszállásunk – kezdte az elmúlt időszak beszámolóját lapunk érdeklődésére Gyula Sándor.

– Elég szoros az időbeosztásunk. Reggel 5.15-kor kelünk, 6-kor kezdődik a reggeli és 6.30-kor indul a busz az uszodába. Itt hétkor indul a kétórás vízi edzés. Aztán visszabuszozunk a szállodába, ahol rövid pihenőt követően dél és fél kettő között lehet ebédelni. Ezt követően, fél háromkor pedig újra kibuszozunk az uszodába.

– A második vízi edzés szintén két órás és délután ötig tart. Utána viszont még nincs vége a munkának, mert jöhet a harmadik tréning, mégpedig egyórás szárazföldi. Este fél hétkor indulunk vissza a szállodába, ahol fél nyolctól egy óra van a vacsorázásra. Este tízkor pedig szigorúan takarodó a gyerekeknek. Persze, nem is kell őket altatni, mert kemények az edzések

– Ez a napi penzum, ez alól kivétel a szerda és a szombat, amikor csak egy reggeli edzés van – folytatta a nyíregyházi úszók mestere.

Kirándulás a kilátókra

– Vasárnap pedig pihenő. Most szerdán kirándultunk. Elmentünk két kilátóba és az óceánpartra a halászokhoz majd voltunk egy bormúzeumban.

– A srácok közül többen, így Olaf is megtekintették a Ronaldo-múzeumot. Szombaton délután, ha jó idő lesz, kihajózunk az óceánra a Santa Mariával delfineket nézni. A vasárnap a pihenésé, jó idő esetén napozással.

– Az ellátásra nem lehet panaszunk, a reggeli és a vacsora svédasztalos, az ebéd menüválasztásos. Portugál ízekkel főznek, de finomak az ételek.

Taroltak a versenyen

– A gyerekek szorgalmasan dolgoznak, a két vízi edzésen összesen 12-13 kilométert úsznak. A hangulat így is jó. Múlt szombaton versenyeztünk, Dóri és Olaf hat-hat számban indultak és mindegyikben győztek. Ez egy portugál verseny volt, amit egy edzésnek tekintettünk. Kemény munkából álltak rajtkőre, így nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. Dórának a finnországi ifi EB lesz az idei fő versenye és a serdülő országos bajnokság. Olaf pedig a korosztályos bajnokságon szeretne majd bizonyítani – így Gyula Sándor.

KM-ML


Madeira

  • Madeira a vulkáni eredetű Madeira-szigetek legnagyobbika az Atlanti-óceánban, ­Lisszabontól 978 km-re. Marokkóval van egyvonalban, ám Portugália autonóm régiója. Területe 741 km², legnagyobb hosszúsága 57 km, legmagasabb pontja 1 862 m
  • Madeirán a szokatlan útkörülmények miatt lakott területen 40 km/h a megengedett sebesség.
  • A sziget fő nevezetessége a levadák (öntözőcsatornák) hálózata. A fő csatornák több szinten, kiváló túralehetőséget kínálva húzódnak végig főleg a sziget teljes nyugati és délkeleti részén. Egy részük sziklákba vájt alagutakban fut. A sziget sziklás, illetve kavicsos partjai strandolásra nem igazán kedvezőek,
  • Az 1964-ben megnyitott repülőtere közvetlenül a keleti tengerparton épült. A repülőtér különlegessége, hogy a kifutópálya egy része 180 betonlábon támaszkodik. Európa második legveszélyesebb repülőterének tartják a gibraltári reptér után. A kifutópályát egyik oldalról hegyek határolják, a másikról pedig az óceán. A kifutópálya meghosszabbítása óta nagyobb gépek is le tudnak itt szállni. A kifutópálya hossza 2480 méter, szélessége 45 méter. A repülőtér az erős légáramlatok miatt a világ egyik legnehezebbjének számít a pilóták számára.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!