Sport

2018.05.29. 16:24

Nyíregyházi zsokéjelölt nyerte az arablovas világ Oscar-díját

Nyíregyháza - A lovasok Oscar-díjával térhetett vissza Los Angelesből Nyíregyházára Bihari Alexandra.

Nyíregyháza - A lovasok Oscar-díjával térhetett vissza Los Angelesből Nyíregyházára Bihari Alexandra.

Nyíregyházi zsokéjelölt nyerte az arablovas világ Oscar-díját, mégpedig a filmes díjátadóval megegyező helyszínen és külsőségek között. Bihari Alexandra – a tavalyi nemzetközi sikereinek köszönhetően – első magyarként kapott meghívást a nívós Los Angeles-i gálára.

– Az arab telivérek versenyei Európa- és világszerte közkedveltek, s a sejkek komoly összegekkel segítik elő a további népszerűsítésüket. Nagyon fontosak számukra a tradícióik, az arablovas kultúra világszintű elterjesztése – világította meg a Darley Awards hátterét a 24 éves lovas, aki annak köszönheti a jelölését, hogy tavaly nyáron elképesztő győzelmet aratott a zsokéjelöltek római világbajnokságán.

– Akárcsak az Oscar-, a Darley Awards-gálán is számos kategóriában adnak át díjakat: elismerik többek között a lovakat, a tenyésztőket, a trénereket és a zsokékat. Tizenhat tagú bizottság döntött a díjakról, a legjobb három–három jelöltet pedig meghívták, hogy személyesen vegyenek részt a díj­átadón. Magyarországon kevés nagyobb rajongója van az arablovas futamoknak, mint én, ezért kitörő örömmel fogadtam a jelölést, amelyről egy évvel korábban még álmodni sem mertem volna.

Furcsa kiejtéssel

– Ötödik ízben jutottam el Los Angelesbe: először versenyeztem, kétszer a fesztivál előkészületeiben segédkeztem, egyszer vendég voltam a gálán, most pedig jelölt. Az igazi izgalom akkor kezdődött, amikor a Dolby Színház képernyőjén megláttam magam ­Loskhar – a római lovam – hátán. Felhívták a színpadra Nadim Lahadot, az Emirates Légitársaság vezető menedzserét, hogy bontsa fel a borítékot, és olvassa fel a benne talált nevet – az enyémet, bár kissé furcsa kiejtéssel mondta. Nem is felálltam, inkább felugrottam a közönség soraiból, hogy átvegyem a Darley-díjat, amely egy női zsokét és egy arab lovat szimbolizál.

– A köszönőbeszédem alatt kezem-lábam remegett az izgalomtól és a boldogságtól, amiért engem választottak, elismerve a lósportba befektetett munkámat – idézte fel Alexandra lapunk olvasói számára az emlékezetes pillanatokat, s hozzáfűzte: a rendezvény minden külsőségben az Oscart idézte a vörös szőnyegtől a táncshow-n át az állófogadásig, s hogy „elvegyülhessen” a sejkek és hírességek között, Cselényi Eszter divattervező ruháját öltötte magára.

Bihari Alexandra a római győzelem után elindulhatott az Egyesült Arab Emírségek versenyén, ahol a sorsoláson a miniszterelnök lovát kapta. Decemberben 40 és 80, januárban 120, februárban 100 kilométeres sivatagi távlovas versenyen vett részt, ám maradtak még tervei az év hátralévő részére.

Még az idén profi lehet

– Magyarországon negyven megnyert verseny után válhat valaki profi zsokévá, én huszonnyolcnál tartok. Ehhez öt év versenyzés kellett, mégis bízom benne, hogy még az idén meglesz a maradék tizenkettő.

– Szindikátusban van egy lovam, egy négyéves angol telivér csődör. A versenyeken jönnek-mennek a lovak, de kell egy biztos pont az életben, egy állat, amelyhez érzelmileg kötődhetek. Nockát azért választottam, mert úgy éreztem, szép sikereket érhetek el vele. Az idei legjobb eredményünk a második hely, ám még sok hazai – és persze külföldi – futamon szeretnék elindulni – árulta el a terveiről.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!