Felfedezés

2020.02.20. 17:27

Magyarországon először Tornyospálcán fedezték fel a furcsa élőlényt

A kutyapéniszre hasonlító élőlény zavarba ejtette a prűd, viktoriánus természetjárókat...

– Tavaly nyáron a Tornyospálca melletti Jéki-szélnél, pontosabban a Kotyor és a Páskom közötti területen található körülbelül húszéves fehér nyáras erdőterületen készültünk a nyárfa-érdestinóru (Leccinum duriusculum) gomba fotózására. A kutatónap előtt bőséges eső áztatta a vidéket – idézte fel az emlékezetes napot ifj. Agárdi Sándor, a Kisvárda Szent László Katolikus Középiskola tanára.

– A sok eső és a meleg ellenére az érdestinóruból csak 5-10 elöregedett termőtest volt. Épp visszafelé tartottunk a Kotyor nevű régi vízállás és disznólegelő felől, amikor az erdő szélén a második sor nyárfa alatt, néhány lépésnyire a tarlóföldtől feltűnő, sőt, ijesztő jelenséget figyeltünk meg. Az egyik korhadó, karvastagságú nyárfa tövében furcsa élőlény hívta fel magára a figyelmet. A közepesen napsütötte részen kissé meggörbült, vöröses-fehéres, ujjszerű gombák voltak láthatóak – ecsetelte a látványt a középiskolai tanár.

Kellemetlen dögszag

A terület talaját a népnyelv „hideg fődnek” hívja. A szürke agyagtalaj váltakozik kisebb barna erdőtalajfoltokkal. A környező szántóterületek színükben is jól mutatják az egykori vízállásfoltok kiterjedését.

Fotó: ifj. Agárdi Sándor

– Nem lehetett nem észrevenni… Szinte az egész aljnövényzet barnás-zöldes-sárgás volt a már lehullott nyárlevelektől és az elszáradt egérárpa szalmájától, viszont a száraz fa tövében az öt, ceruzavastagságú „valami” látványa egész egyszerűen nem hagyott nyugodni.

Kis mikológia

Az elegáns kutyaszömörcsög (Mutinus elegans) a szömörcsögfélék családjába tartozó, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt, kellemetlen szagú gombafaj. Rokonaival, a közönséges kutyaszömörcsöggel (Mutinus caninus) vagy a málnavörös kutyaszömörcsöggel (Mutinus ravenelii) lehet összetéveszteni. A kutyapéniszre hasonlító gomba zavarba ejtette a prűd, viktoriánus természetjárókat. Charles Darwin Henrietta lányáról jegyezték fel, hogy a hajadonok erkölcsének védelmében összegyűjtötte a gombát az erdőben és titokban elégette a szobájában.

– Több képet is készítettem. Azt már láttam, hogy valamiféle gomba, szömörcsögféle lehet, de biztosat csak hazaérve, a határozás során próbáltam szerezni.

– Kiderült, hogy tényleg szömörcsögről van szó. Ezt már a kellemetlen dögszaga is elárulta, amint az objektívvel fölé hajoltam. Nagyobb, akár arasznyira is megnövő rokona, a homoki szömörcsög (Phallus hadriani) a kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola rózsakertjében is látható volt azokban a napokban.

– Megbeszéltem a látottakat másokkal is, majd Széles András kollégámnak is átküldtem e-mailen a képeket. Ő több gombász szakembernek is megmutatta, és jelezte, hogy ritkaságra találtunk rá. Bár csak a szakemberekkel elvégezhető pontosabb vizsgálatok tehetik biztossá, de a talált gomba makromorfológiai jegyei alapján feltételezhető volt, hogy a ritka, sokak által (így általam sem) még sohasem látott elegáns kutyaszömörcsög (Mutinus elegans) vagy a hazánkban eddig még nem talált málnavörös kutyaszömörcsög (Mutinus ravenelii) került elő.

Begyűjtöttek néhányat

Ifj. Agárdi Sándorék órák múlva visszamentek a „tett” helyszínére, és néhányat begyűjtöttek mint bizonyító példányt a forróságban már fonnyadó termőtestekből.

– Édesapám és jómagam is évek óta járjuk és fotózzuk a természetet, ám most találkoztunk először ehhez hasonló különleges lénnyel. A fa tövében még több boszorkánytojást (a gomba zárt, fiatal termőtestét) is találtunk az avarban. Ebből, a látottak szerint hófehér, kis labdákból bújik majd ki a gomba 5-8 cm magas ceruzavastag termőteste. A vizuális megfigyelés nem volt abszolút bizonyíték a faj pontos határozására. Ezért érdeklődtünk a budapesti ELTE TTK szakemberénél, Dima Bálint gombataxonómusnál. A hozzá elküldött szárított anyag molekuláris filogenetikai vizsgálata egyértelműen igazolta, hogy a faj a málnavörös kutyaszömörcsög (Mutinus ravenelii).

Dima Bálint megerősített abban is bennünket, hogy ez a példány a faj első hazai bizonyított előfordulásának minősül.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában