Kisvárda hírei

2014.09.22. 17:06

Tófalvi Zoltán író, történész veszi át az idei XX. Tőkés–díjat Kisvárdán

Kisvárda - A kisvárdai Tőkés László Alapítvány Kuratóriuma a helyi Református templomban tartja meg, október 5–én –vasárnap– délután 16 órától, a XX. Tőkés–díj átadási ünnepségét.

Kisvárda - A kisvárdai Tőkés László Alapítvány Kuratóriuma a helyi Református templomban tartja meg, október 5–én –vasárnap– délután 16 órától, a XX. Tőkés–díj átadási ünnepségét.

A Tőkés László Alapítvány Kuratóriuma alapításának 25. évfordulójára rendezendő megemlékezés keretében adják át a XX. Tőkés–díjat a kuratórium döntése értelmében, a Marosvásárhelyen élő, Tófalvi Zoltán író, történésznek eddigi munkássága elismeréseként.

 

Tófalvi Zoltán

Korond, 1944, történész, író, újságíró, tévészerkesztő. Fő kutatási területe: az 1956–os magyar forradalom és szabadságharc erdélyi, romániai visszhangja, illetve a székelyföldi népi kerámia. Eddig tizenegy önálló kötete, több száz tanulmánya jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon, Svédországban, Németországban, Romániában. Több díjjal tüntették ki: a Korunk 1982. évi szociológiai pályázatának első díját, 1994-ben a Hitel szerkesztősége által meghirdetett szociográfiai pályázat első díját nyerte el. 1993–ban a budapesti Civitas Humanitas Alapítvány által meghirdetett dokumentumfilm–pályázat első díjával, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének és a Székelyföld című folyóirat nívódíjával tüntették ki 1997–ben, illetve 2002–ben. 1995–ben a Lakiteleki Filmfesztivál különdíját kapta meg. Az erdélyi, úgynevezett hazaárulási perekről öt kötetet írt, mintegy négyezer oldalon. Jelenleg megjelenés előtt áll a hatodik kötet.

 

Tőkés László igehirdetése

A díjátadón igét hirdet főtisztelendő Tőkés László püspök. A megjelenteket nagytiszteletű Százvai László, helyi református lelkész köszönti. A kuratórium döntését, s a megemlékezést az elmúlt negyedszázadról Lengyel Szabolcs, a kuratórium elnöke mondja. Az ünnepeltet köszöntő és érdemeit méltató beszédet prof. M. Kiss Sándor történész, egyetemi tanár tartja. A díjátadást követően köszöntések következnek. A Tőkés László Alapítvány alapításának 25. évfordulójának tiszteletére tartott megemlékezésre, s a XX. Tőkés–díj átadására meghívást kaptak az eddigi díjazottak, a laudációt tartók és a kuratórium volt tagjai. Az ünnepség a Himnusz hangjaival fejeződik be. A kuratórium minden érdeklődőt szeretettel vár.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!