szon-sportoldal

2015.01.16. 08:14

Nyíregyházáról Bamakóba

Nyíregyháza - Negyvenkét ország résztvevői lesznek ott a pénteki, budapesti startnál.

Nyíregyháza - Negyvenkét ország résztvevői lesznek ott a pénteki, budapesti startnál.

Az ebola-járvány és más nehézségek ellenére elrajtol a hagyományos Budapest-Bamako futam. Ezúttal is lesznek szabolcs-szatmár-beregiek az indulók soraiban. Korábban például lapunk főszerkesztője, Nyéki Zsolt is részese volt a különleges élménynek. Azóta kifogyhatatlan az afrikai sztorikból.

A világ legnagyobb amatőr raliversenyeként számon tartott viadal január 16-án, pénteken 42 ország résztvevőivel rajtol Budapestről, a Lurdy Háztól. Két kontinens nyolc országán halad majd át a kéthetes maratoni esemény mezőnye. A 2015-ös Budapest-Bamako össztávja 8646 kilométer, napi 529 kilométeres átlagetapokkal. A leghosszabb a három és fél napos, 3117 kilométeres szupermaratoni szakasz lesz Budapestől Tangerig. A 16 napos futam február 1-jén zárul Bamakóban.

– Természetesen vannak vészforgatókönyveink arra az esetre, ha súlyos járvány lenne Maliban, de meglátásunk szerint emiatt most nem kell különösebben aggódni - vélekedett a futam főszervezője, Szabó Gál András, aki hozzáfűzte: – Az ebola sokkal többeket riasztott el, mint az elmúlt évek terrorfenyegetései. Az eredeti 600 nevezőből mindössze 480-an vállalták be a futamot. A futam célpontját, Bamakót az ENSZ egészségügyi világszervezete még nem nyilvánította hivatalosan ebolamentes országnak, az elmúlt hetekben nyolc ilyen beteg vesztette életét Maliban és több száz embert tartottak karanténban.

– A tizedik Budapest–Bamako futamon először veszünk részt, mégpedig karitatív céllal – említette Hetey Tamás csütörtökön délután a városalapítók szobránál. – Két autóval és hat fővel állunk rajthoz Budapesten. Viszünk adományokat, a szervezők főleg füzeteket, tollakat, könyveket kértek tőlünk. Kiváncsian várjuk, hogy milyen kalandok részesei lehetünk.

Kockázatosnak tartják

A Külgazdasági és Külügyminisztérium rendkívül kockázatosnak tartja a Budapest-Bamako rali megrendezését. A tárca álláspontja szerint a Száhel-övezet változatlanul a nemzetközi terrorizmus által leginkább sújtott régiók egyike, ahol a fenyegetettség érdemben 2014-ben sem csökkent. A térségben tevékenykedő terroristacsoportok és -sejtek betörhetnek Mauritánia délkeleti, valamint Mali északi részeire. Különösen veszélyesek Mauritánia és Mali határ menti régiói, ahol ezek a csoportok fokozottan aktívak.

Jótékonysági túra

A Budapest-Bamako egy közös jótékonysági túra és verseny Budapesttől Bamakóig. A Budapest-Bamako (B2) azoknak szól, akik már álmodtak a Dakarról, Afrikáról, közös kalandozásról extrém körülmények között. A korai Afrikai rallyk kalandját és hangulatát idézi a futam. A B2 egy minimál asszisztenciás esemény, ami azt jelenti, hogy baj esetén mindenki csak saját magára számíthat. Verseny és túra kategóriában lehet indulni. A B2 nem egy könnyed hétvégi autózás a Duna-kanyarban. Kemény, embert próbáló erőfeszítés, amely komoly veszélyekkel is jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!