szon-sportoldal

2019.02.14. 17:57

Nemzetközi terepen is harapnak a Kék Cápák

Nyíregyháza - A Nyíregyháza Blue Sharks utánpótláscsapata továbbjutott csoportjából az EYBL-ben.

Nyíregyháza - A Nyíregyháza Blue Sharks utánpótláscsapata továbbjutott csoportjából az EYBL-ben.

A nyíregyházi utánpótlásra nem sok panasz lehet. Az utóbbi években többször érmet szereztek a juniorkorú kosárlabdázók, valamint a korosztályos válogatottakban is rendre feltűnik egy-két ismerős név. Múlt hétvégén újabb sikert értek el a sportág húsz év alatti képviselői, ugyanis a Nyíregyháza Blue Sharks utánpótláscsapata az EYBL-ben nyert nemzetközi meccseket.

A Cápák az európai ifjúsági kosárlabdaliga (EYBL) közép-európai divíziójának első körében Kolozsváron nyerték meg mind a négy meccsüket még októberben, múlt hétvégén pedig Szolnokról jöttek haza 3–1-es mérleggel. A nyíregyháziak legyőzték az észt Keilát (73–64), a cseh Ostravát (100–63) és a szerb Mladost Zemunt (73–45), valamint kikaptak a cseh Orli Prostejovtól (90–103). A Blue Sharks tizenkilenc csapat között összesítésben a második lett, ezzel bejutott a divízió döntőjébe, amit márciusban rendeznek Pécsen, öt együttes (és a tervek szerint a vendég kínai U18-as válogatott) részvételével.

Három díjazott a csapatból

– Elég húzós volt ez a két nap alatti négy meccs, de abszolút pozitívum, ahogy a játékosok hozzáálltak a mérkőzéssorozathoz – értékelte a tornát Sitku Ernő, a Blue Sharks U20-as gárdájának vezetőedzője. – Az első kör eredményei után tudtuk azt, hogy néhány csapattal szemben igazán fontos lesz a győzelem, mint például az első meccsen a szintén veretlenül érkező észtek ellen. Miután azt megnyertük, már egyértelmű volt, hogy a három mérkőzésből egy győzelem elég, azzal már ott tudunk lenni a pécsi döntőn. Sajnos, a szombat reggeli, Prostejov elleni találkozó kicsit nehézkesebb volt, azt nem tudtuk olyan erőbedobással végigküzdeni, de a többi megvolt, így a mi körünkből győztesen jöttünk ki.

A csapatban öt játékos a felnőttkeretnek is a tagja, közülük Fazekas Csaba, Mokánszki Máté és Sitku Márton a nagyoknál is alapembernek számít. A három fiú az EYBL-ben is kiemelkedő játékot nyújtott, Kolozsváron és Szolnokon is külön díjazták a teljesítményüket. Az utóbbi tornán Csabi és Marci az All Star-ötösbe került, míg Mátét a csapat legjobbjának választották. A díjak értékét növeli, hogy más csapatban is voltak felnőttkerettel edző, valamint utánpótlás-válogatott játékosok.

Látszott, hogyan edzenek

– Figyelni kellett arra, hogy milyen terhelést kapnak a felnőttcsapatnál is játszó fiúk, de szerencsére nem volt probléma – folytatta Sitku Ernő. – Másnap a Nagykőrös elleni mérkőzés is várt rájuk, bíztunk abban, hogy azt úgy is tudjuk hozni, hogyha ők picit fáradtabbak lesznek. Csabit, Marcit és Mokkát külön díjazták, de mindenképpen meg kell említeni Vaskó Györgyöt és Demeter Ádámot is, rajtuk is látszódik, hogy milyen edzésen vesznek részt nap mint nap.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!