Törtek-zúztak, majd bűnbánóan fizettek a nyíregyházi fiatalok

Törtek-zúztak, majd bűnbánóan fizettek a nyíregyházi fiatalok
© Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Pusztán a kár megtérítése nem minden esetben eredményez büntetlenséget az elkövetőknek.

Nyíregyházán, a Hősök terén felállított hajdani városi villamost időről időre vandálok rongálják meg. Így volt ez az elmúlt év szeptemberében, illetve decemberében is, amikor két-két ittas fiatal az éjjeli órákban felmászott a villamosra, majd annak faajtaját berúgták, összetörték. Az egyedi gyártású ajtóban alkalmanként 60, illetve 90 ezer forint kár keletkezett.

– A térfigyelő kameráknak és a lakosság segítségének köszönhetően a rendőrség hamar elfogta a garázda fiatalembereket, akik mindkét ügyben beismerő vallomást tettek, és jelezték, hogy szeretnék megtéríteni a kárt. Mivel ezt a sértett sem ellenezte, az ügyész elrendelte a közvetítői eljárást – tájékoztatta lapunkat dr. Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

– A gyanúsítottak és a sértett a hivatásos közvetítő előtt megbeszélték a történteket, majd megállapodtak a kártérítés összegében, sőt bocsánatot is kértek tettükért a fiatalok. A megállapodást a közvetítő okiratba foglalta, majd a kártérítési összeg kifizetése után az ügyész megszüntette a büntetőeljárást.

Komoly feltételekhez kötött

– Persze, ne higgye azt senki, hogy pusztán a kár megtérítése minden esetben büntetlenséget eredményez az elkövetőknek. A törvény ugyanis nagyon szigorú feltételeket szab: csak olyan bűncselekmények esetén lehet a büntetőeljárást megszüntetni, amelyekért a törvény legfeljebb 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását írja elő, szükséges továbbá a gyanúsított beismerő vallomása lehetőleg még a nyomozás során, és a sértett hozzájárulása is.

– Természetesen a gyanúsítottnak vállalnia kell azt is, hogy a sértett által elfogadott módon és mértékben jóváteszi a bűncselekménnyel okozott sérelmet. Végül az ügyész csak akkor engedélyezheti a közvetítést, ha alaposan feltételezhető, hogy a gyanúsítottal szemben nincs szükség a bírósági eljárás lefolytatására, azaz várható, hogy kellő nevelő hatással lesz rá a közvetítés, és nem fog a jövőben újabb bűncselekményt elkövetni.

– Tiltja a törvény a közvetítést akkor, ha az elkövető többszörös vagy különös visszaeső, ha bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, ha halált okozott a cselekmény elkövetésével, ha két éven belül már más ügyben eredményes közvetítésben vett részt, ha egyébként sem lehetne felfüggesztett szabadságvesztést kiszabni vele szemben vagy éppen próbára bocsátás, illetve vádemelés elhalasztása hatálya alatt áll – tette hozzá.

A bíróságon múlik az enyhítés

Megtudtuk: kivételesen lehetőség van közvetítésre akkor is, ha a bűncselekményre legfeljebb 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, ilyen esetben – amennyiben a gyanúsított megtérítette a sértett kárát – az ügyész nem szüntetheti meg a büntetőeljárást, köteles vádat emelni, de a bíróság korlátlanul enyhítheti a kiszabott büntetést.

KM


Berúgva rongálták meg a nyíregyházi villamost a fiatalok

A büntetlen előéletű, jó családból való gim­nazisták vállalták, hogy megtérítik a kárt.

 

 Saját magukat adták fel a rendőrségen a villamost megrongáló fiatalok

A helyiek nosztalgiával, a turisták érdeklődéssel pillantanak a Hősök terén álló 106 éves járműre, amely a megyeszékhely villamosközlekedésének állít emléket. Időről időre akad ­azonban olyan is, aki nem becsüli meg a muzeális gépet, rajta éli ki romboló hajlamát – annak ellenére, hogy a villamost térfigyelő kamera is felügyeli.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés