Tüntetnek az anarcsi feldolgozó üzem előtt

A történelmi mélyponton lévő alma átvételi árak ellen szerveztek demonstrációt hétfő reggel Anarcson
A történelmi mélyponton lévő alma átvételi árak ellen szerveztek demonstrációt hétfő reggel Anarcson - © Fotó: Sipeki Péter
Anarcs, Kisvárda – A gazdák véleménye szerint: kirívóan alacsony a felvásárlási ár.


A múlt pénteken hivatalossá vált az ipari alma felvásárlási ára, amely (hogy finoman fogalmazzunk) alaposan felbosszantotta a megyei almás gazdákat.

Rögtönzött gazdafórum

Lapunk tudomására jutott, hogy emiatt a vásárosnaményi és a kisvárdai gazdálkodók vasárnap délelőtt rögtönzött gazdafórumot tartottak; ezt megerősítette szerkesztőségünknek Bori Vilmos is.

– Az egyik megyebeli üzem 13 forintos ipari alma felvásárlási árral jött elő. Úgy gondoljuk, ez még az önköltségi ár fedezésére sem elég, azaz méltánytalannak tartjuk. Vasárnap délelőtt körülbelül kétszáz környékbeli gazdálkodóval együtt összegyűltünk, egyeztettünk, és igyekeztünk megoldást találni erre a nem éppen ideális piaci helyzetre. Abban maradtunk, hogy hétfőn reggel hét órakor találkozunk a Kisvárda és Anarcs közt található üzem bejárata előtt, és békésen demonstrálunk. Nevetséges a mostani ár. Azokat a gazdálkodókat, akik a korai érés miatt már leszedték a gyümölcsöt, igyekszünk mi magunk kárpótolni, de nem szeretnénk, ha bárki is bevinné ilyen áron az almát – mondta lapunknak vasárnap délután Bori Vilmos.

TG
hirdetés