Tiszaszentmárton

2020.06.04. 20:00

Egy nap a templomért

Az örökbe fogadott fákért adományozott összeg a páratlan tiszaszentmártoni templom felújítását segíti.

A Tisza kanyarulatának bal partján, a megye legészakibb szegletében fekszik Tiszaszentmárton, melynek református templomát Jósa András 1906-ban a Nyír Pannonhalmájának nevezett, amire a környék egyik legmagasabb dombján álló, gótikus jegyeket mutató templom impozáns megjelenése és – a falu nevét is adó – Szent Márton titulusa indította.

Támogatókat keresnek

– A százdi apátság alapítólevele már 1067-ben említ egy Szent Márton tiszteletére emelt kápolnát, valószínűleg ez elődje volt a mi templomunknak. A templom, részletformái és szerkezete alapján, a XV. század második felére tehető – elevenítette fel a templom történetét Battyányi Zsolt református tiszteletes. Elmondta, hogy a templom felújítási munkálatai már 2002-ben elkezdődtek, tíz évbe telt, mire 2012-ben a templombelső teljesen megújult.

– Jelenleg pályázati támogatással a templom külső felújítását végzik a szakemberek, s az év elején még úgy tűnt, hogy csak a hajótető újrafedésére lesz lehetőség, de mára már a torony újrafedése is, valamint a toronyhomlokzat rendbetétele folyamatban van.

Amire azonban nincs meg a fedezete gyülekezetünknek, az a hajó teljes homlokzatának felújítása

– tette hozzá Battyányi Zsolt, megjegyezve: a gyülekezetük mindent megtesz annak érdekében, hogy valamennyi korszerűsítés megtörténhessen, hiszen most az egész épület körbe van állványozva, így egy későbbi folytatáshoz képest több millió forinttal kedvezőbb, ha most sikerül megvalósítani ezt.

Ezért a gyülekezet presbitériuma úgy döntött, gyűjtést szervez a cél elérése érdekében, amihez az önkormányzat is csatlakozott, mert ahogy Szélné Papp Aranka polgármester elmondta: a település anyagilag is támogatja a templom felújítását, közös és fontos érdeke Tiszaszentmártonnak, hogy az értékeiket megóvják, gyarapítsák.

Két évvel ezelőtt a dombon lévő fenyőfákat kivágták, és szeretnék ismét beültetni, így két célt is szolgál a június 7-én, vasárnap 11 órától kezdődő adománygyűjtő nap a tiszaszentmártoni parókia udvarán. Az Egy nap a templomért elnevezésű rendezvényen lehetőség lesz a templomdombon elültetésre váró fák örökbefogadására, s az ebből származó bevétellel a templom felújítását támogathatja bárki.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában