Tuzson: Brüsszel miatt veszélybe került az internetezés áfacsökkentése

Budapest – Brüsszel megtámadta Magyarország áfacsökkentési szándékát az internet-előfizetések tekintetében, veszélybe került ez a törekvés – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte: az Európai Unió nem hagyta jóvá, hogy a jövő év elejétől 27 százalékról 18-ra csökkenjen az internet-előfizetés áfája, így ennek érdekében tovább kell küzdeni.

Hangsúlyozta: az internet áfája soha nem lett volna ennyire alacsony, sőt a kormány további célja volt, hogy a 18 százalékos szintet tovább csökkentse. Ráadásul előtte megkérdezték az emberek véleményét, és ők támogatták ezt a szándékot – emlékeztetett.

Tuzson Bence közölte: ma már a magyar háztartásokban nélkülözhetetlen az internet, ezért a kormánynak is fontos, hogy mindenkinek elérhető legyen.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos kijelentette: Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottság álláspontjával, és “megvédjük a kormány előterjesztése alapján született parlamenti döntést”.
Kifejtette: Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez intézett levelében azt írta, hogy támogatja a kormány törekvését, hogy új lendületet adjon a digitalizációnak, hiszen ez egybevág a bizottság szándékával, az egységes digitális piac kialakítására vonatkozó elképzelésekkel.

Az uniós biztos jelezte, hogy álláspontja szerint a hatályos áfa-irányelv keretei között a magyar kormánynak nincs lehetősége az áfa csökkentésére az internet-előfizetéseket illetően, de a bizottság változtatni akar az irányelven, és rugalmasabb szabályozást akar kidolgozni – közölte.

Hozzátette: az uniós biztos azonban azt is írta, hogy erre az előzetes várakozásoknál később kerülhet sor, és az áfacsökkentés elhalasztását kérte.

Deutsch Tamás szerint a bizottság álláspontja azért is meglepő és elfogadhatatlan, mert a kényszerbetelepítések ügyében “két-három hetente új, hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb előterjesztéseket” fogalmaz meg a testület, miközben egy 500 millió polgár hétköznapjait érintő ügyben késik a szabályozás.

A magyar kormány álláspontja változatlan, szakmailag alátámasztott érvei vannak, hogy elérje: a bizottság egyetértése mellett 2017. január 1-jétől Magyarországon történelmileg alacsony szintre csökkenjen az internet-előfizetés áfája – mondta. Hozzáfűzte: ezt az álláspontot kemény tárgyalásokon képviselik majd Brüsszelben, és bíznak a megnyugtató megoldásban.

Kérdésre Deutsch Tamás közölte: a bizottság arra hivatkozik, hogy az áfa-irányelv 3. mellékletében szerepelnek azok a termékek és szolgáltatások, amelyek kedvezményes áfakulcsba sorolhatók, és ezen a listán az internet-előfizetés nem szerepel.

Ugyancsak kérdésre Tuzson Bence közölte: az ügyben az EU szankciója kötelezettségszegési eljárás megindítása lehet.

Az államtitkár a hétfő esti németországi baltás-késes támadással kapcsolatban közölte: a kormány a legnagyobb megdöbbenéssel fogadta a történteket, együtt érez a sérültekkel.

Ez az eset is bizonyítja, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus között szoros összefüggés van – vélekedett.
Tuzson Bence kérdésre beszélt a kvótareferendummal kapcsolatos kampányról is. Mint mondta, a napokban minden médiafelületen megindul a kampány, amelyben több kérdést is érintenek.

A kampány költségeit illetően csak annak végén lehet majd tudni a pontos összegeket, mivel erről egy keretszerződés rendelkezik – mondta.

Kérdésre arra is kitért, hogy Magyarország gazdasága egyre jobban teljesít, a magyar gazdasági adatok alkalmassá teszik az országot, hogy közelebb kerüljön az euró bevezetéséhez.

Ebben azonban nemcsak a magyar gazdaság teljesítménye, hanem az EU teljesítménye is számít, mert csak biztos euróövezethez lehet csatlakozni – magyarázta. Hozzátette: a kormánynak nincs céldátuma az euró bevezetésére.

– MTI –
hirdetés