nekrológ

2020.02.11. 07:45

Mestere volt a szakmájának

Fontos volt a számára az adott szó, a pontosság, s hogy adhasson tudásából és emberségéből másoknak.

Hetvenhat esztendős korában elhunyt Demeter József Mihály, aki nagyon szerette szülőfaluját, Tarpát, büszke volt a származására, de Nyíregyháza és Miskolc is meghatározó állomás volt az aranydiplomás gépészmérnök, tanár életében. Édesanyja Tarpáról származott, édesapja Ara­nyosapá­tiban született, mindketten dolgos, szorgos emberek voltak.

József a gimnáziumi évek után – a családból elsőként – egyetemre ment. Miskolcon vegyipari gépészmérnöki diplomát, később mérnöktanári oklevelet szerzett, nyugdíjba is tanárként vonult. Boldogan és büszkén vette át 2017-ben a Miskolci Egyetemen az aranydiplomáját, amit 50 év után nyújt át volt hallgatóinak az egyetem.

Egyenes őszinteség, az igazság, a tisztesség és méltányosság szeretete vezérelte. Rendkívül következetes és megfontolt ember volt, az adott szó, a kimondott dolgok fontosak voltak számára. Nagyon szerette a családját, büszke volt lányaira, akik ugyanazon az egyetemen szereztek diplomát, ahol ő.

Egész életében sokat dolgozott, és bár szellemi munkával kereste a kenyerét, szívesen végzett fizikai munkát is. Erejéhez mérten segítette, támogatta a családját, a környezetében élőket, őszintén, jó szívvel adott mindent, amit csak adni tudott. Nem kötött könnyen barátságot, de akit megszeretett, azokkal egész életében tartotta a kapcso­latot.

Mérnökként dolgozott a gumigyárban, majd egy tervezőirodában, később a távhőszolgáltató részlegvezetője lett. 1984-től mérnöktanárként az akkori 110-es ipari szakképzőben (ma: Inczédy) kezdett tanítani, fűtés- és gázszerelőket oktatott. Szigorú, de igazságos tanárként tartották számon tanítványai, szerette a munkáját, a szakmáját, a munkatársait.

Büszke volt diákjai sikereire, a jövő szakemberei jól tudták: tanáruk igazi mestere annak, amit nekik tanít. A műszaki dolgok mellett érdekelte a történelem, sokat olvasott, nagy tudásra tett szert ezen a téren is. Több mint 50 évig élt boldog házasságban feleségével, Erzsébettel, egész életükben egymás támaszai voltak.

József életének utolsó éveit számos betegség nehezítette, többször került kórházba, végül ott is halt meg. Szerettei, barátai február 12-én, szerdán 15 órakor kísérik utolsó útjára az Északi temető főbejárati ravatalozójából.

Emlékét megőrizve búcsúznak:

Gyászoló családja,

kollégái, tanítványai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában