Nyíregyháza hírei

2011.04.09. 10:27

Olvasónk írta: Ballagási ajándékötletek, hogy könnyebb legyen a választás!

<p>Minden diák életében eljön az a nap, amikor tanúbizonyságot tehet megszerzett tudásáról, aminek a segítségével egy lépéssel közelebb kerülhet céljaihoz - írja olvasónk.</p>

A ballagás, mint kifejezés a latin „valetans” (búcsúzó) szóból ered, a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól.

A ballagás szokása pedig, a végzős diákok búcsúja középiskolájuktól a XX. század elejére vált általánossá. Az 1920-as években az említett dalt felváltotta, kiegészítette az Elmegyek, elmegyek... kezdetű magyar népdal. Ezek az események akarva és akaratlanul is, de összekovácsolják a rokonságot, még ha csak egy napra is. Ilyenkor alkalom nyílik arra, hogy a rég nem látott rokonok, kicsit felszabadultabban, de annál büszkébben ünnepeljék ballagó hozzátartozójukat.

De milyen ajándékkal érdemes megjelenni a ballagáson? Íme néhány ajándékötlet, hogy könnyebb legyen a választás.

 

Toll díszdobozban: akár még a szerencsét is meghozhatja az érettségin

 

Egy komoly karóra nagyszerű ajándék lehet díszdobozban. A karóra a kezünkön egy tökéletes emlék lehet az ajándékozóról és az alkalomról egyaránt. Egy ezüstözött kívánság érme is alkalomhoz illő és hasznos érettségi vizsga előtt. Kiváló ajándék lehet továbbá egy értékes toll díszdobozban. Szüksége lesz még rá, hiszen kitudja talán az a toll hozza meg a szerencsét az érettségin.

Remek ajándék lehet egy elegáns öltöny is, ami a ballagó saját elképzelése alapján lett kiválasztva, hogy felnőttként lássa saját magát és mások is. Kristályékszer is remek ajándék ballagásra, egy méltóan elegáns hölgynek. Nagyon felkapott ajándékká váltak a különböző formájú csobogók. Mindenképpen átlátszó csomagolásban kiváló ajándék.

 

A könyveknek nem örülnek annyira

 

Sok diák nem örül a könyveknek ballagásra, hiszen örülnek, hogy vége az évnek. Viszont, ha tudományos, vagy az érdeklődésvilágához közelálló könyvet választunk, talán nem fogja utánunk vágni. Ami még sláger a ballagási ajándékok között az egy hatalmas pénzcsokor. Egy színes virágcsokor tele papírpénzzel. A diákok szeme rögtön felcsillan, ha a rokonságból valaki ilyen ajándékkal közelít feléjük.

Vannak, akik maradnak az aranyékszereknél (nyaklánc medállal, fülbevaló, karkötő), ezek is időtálló ajándékok. Manapság már üdülési csekkel is meglepik a ballagókat, hogy a nehéz vizsgaidőszak után kiereszthessék a gőzt. Minden csak attól függ, mennyire mélyen tudunk a zsebünkbe nyúlni és abból a kisebb, vagy nagyobb összegből egy számára hasznos ajándékot választani - írja olvasónk, Feczkó Tímea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!