Magyarország

2016.04.20. 15:30

Kétszer hasba lőtt egy ukrán sofőrt - 15 év után kapták el

Tatabánya - Egy 15 évvel ezelőtti emberölési kísérlet gyanúsítottját fogták el nemrég nemzetközi körözés alapján a lengyel határőrök. A nyomozás adatai szerint az ukrán Ihor S. (41) 2001-ben kétszer hasba lőtt egy ukrán sofőrt.

Tatabánya - Egy 15 évvel ezelőtti emberölési kísérlet gyanúsítottját fogták el nemrég nemzetközi körözés alapján a lengyel határőrök. A nyomozás adatai szerint az ukrán Ihor S. (41) 2001-ben kétszer hasba lőtt egy ukrán sofőrt.

Az osztrák határnál kéredzkedett fel 2001. november 19-én egy ukrán rendszámú Mercedes kisbuszra az ukrán állampolgár Ihor S. és honfitársa, Szvetlana S. (32), arra kérték a sofőrt, vigye őket Ukrajnába.

– A nyomozás adatai szerint az M1-es autópálya 68-as kilométerszelvényében jártak, amikor Ihor S. elővett egy pisztolyt, a sofőr fejéhez szorította, és utasította, menjen tovább, ha azt csinálja, amit mond, senkinek nem esik bántódása – eleveníti fel a történteket Klemencz Máté őrnagy, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főnyomozója. – A sofőr mellett ülő 45 éves férfira pedig ráparancsolt, tegye kezét a műszerfalra, majd mögé ült. Az utas felugrott, rávetette magát a fegyveresre, aki ekkor kétszer hasba lőtte. A sofőr lassított, és a leállósávra hajtott. Ihor S. ekkor feltépte a kisbusz ajtaját, és kiugrott. A járművezető a menekülő férfi után eredt, beérte, dulakodni kezdtek. Ihor S.-nek végül sikerült kereket oldania, bár kabátját hátrahagyta. Szvetlana S. is próbálta felvenni a nyúlcipőt, a kisbusz egyik női utasa tartotta vissza. Az időben érkezett szakszerű orvosi segítségnek köszönhetően a meglőtt férfi túlélte a támadást.

A helyszíni szemlén a kisbuszban megtalálták Ihor S. lőfegyverét és egy táskát több útlevéllel. Ezek alapján a nyomozók nem tudták azonosítani az elkövetőt, személyleírásával adtak ki ellene körözést.

– A tatabányai járőrök nem sokkal később egy sztráda melletti töltőállomásnál észrevettek egy benzinkannával gyalogoló férfit, akire illett a személyleírás – folytatja az őrnagy. – Az ukrán férfi azt mondta, kifogyott Ladájából a benzin, társa őrzi. A járőrök előállították mindkettőjüket a főkapitányságra, fotó készült róluk, ujjnyomatot vettek tőlük. Állították, nem tudnak semmiféle lövöldözésről, a kisbusz utasai nem ismerték fel őket, így szabadon távozhattak.

Csak a hónapokkal később megküldött határregisztrációs adatokból derült ki, hogy Ihor S. és Szvetlana S. Ukrajna felől a két ukrán férfival a Ladában lépte át a határt. A helyszínen elfogott nőt a rendőrség fegyveres rablás bűntettének kísérletével gyanúsította, majd a bíróság 2 év börtönbüntetésre ítélte, és a szabadságvesztés letöltése után öt évre kiutasította az országból.

Miután a belföldi körözés nem vezetett eredményre, az ügyészség indítványára a bíróság 2010. október 8-án európai elfogatóparancsot adott ki a három ukrán férfi ellen. Idén március 29-én a lengyel–ukrán határon a lengyel határőrök elfogták Ihor S.-t, április 12-én a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren átadták a Komárom-Esztergom megyei nyomozóknak. Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette kísérletével gyanúsítják, a bíróság április 14-én elrendelte előzetes letartóztatását.

- Zsaru Magazin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!