Nyíregyháza

2020.05.17. 07:00

Kulisszatitkokat árult el

Online kötetbemutatóra hívta a megyei könyvtár a népszerű misztikus és horror-thriller író rajongóit.

Fotó: Csáki Alexandra

A nyírségi szerző, John Cure videójában – ami elérhető a YouTube-on – tavaly megjelent, A lány, akit élve ástak el című regényéről osztott meg érdekességeket.

– A kötet több okból is különleges: egyrészt egy regényciklus, a Medúza-krónikák nyitánya, másrészt ez az első bűnügyi thrillerem, nyoma sincs benne a misztikus erőknek. Egy budapesti könyvbemutatón korábban azt mondtam, nem tartom elképzelhetőnek, hogy valaha is regénysorozatot írjak, mert nem igazán érzek magamban késztetést erre. Hogy mi változott azóta? Semmi és minden. Egy ideje érlelem magamban a gondolatot, hogy írok egy olyan történetet, amely egy általam kedvelt, különleges világról szól – nevezzük azt árnyékvilágnak –, ahol névtelen hősök folyamatosan azért dolgoznak, hogy senkinek ne kelljen félelemben élnie. Úgy gondoltam, hogy ezek a karakterek alkalmasak lesznek arra, hogy egy széria főszereplői legyenek – ismertette elöljáróban az író.

John Cure | Fotó: Csáki Alexandra

John Cure hozzátette: figyelembe vette azt is, hogy hiánypótló lehet a téma, hiszen míg húsz–harminc évvel ezelőtt íródtak olyan történetek, melyek a magyar titkos­szolgálat munkáját mutatták be vagy legalábbis ebben a környezetben játszódtak, ma már az ilyen történeteket csak nyugatról importálhatjuk.

– Természetesen éltem az írói szabadságommal, és nagyon sok mindent megváltoztattam, és mindig szem előtt tartottam azt is, hogy semmi olyasmit ne írjak le, ami a nemzetbiztonsági szolgálatok konkrét módszereire engedne következtetni. Ha mégis megtettem, előtte mindig ellenőriztem, hogy ezek az információk bárki számára elérhetőek, nyilvánosak-e.

Huszti Nimród az alteregója

Azok kedvéért, akik még nem ismerik, John Cure röviden felvázolta a regény történetét. Huszti Nimród az egyik magyar titkosszolgálat volt elhárítótisztje. Visszavonultan él egy kis nyírségi faluban, állatmentéssel foglalkozik, és próbálja magát távol tartani azoktól a borzalmaktól, amikkel korábban találkozott. Mindeközben kegyetlen gyilkosságsorozat rázza meg az országot: fiatal lányokat, asszonyokat rabolnak el a saját otthonaikból, brutálisan megkínozzák őket, és a haláltusájukról készült videókat közzéteszik a dark weben.

A társaságnak, aminek a rendőrség a Vérbrigád nevet adta, nem tudnak a nyomára akadni, ezért az eset főnyomozója Huszti Nimródhoz fordul, hogy saját, titkos módszereivel találja meg a gyilkosokat, és mentse meg az egyetlen túlélőt, Zorát, akinek félig megnyúzott és megcsonkított testét egy hajléktalan találta meg a Budai-hegységben. A lány egy szanatóriumban próbálja túltenni magát az átélt szörnyűségeken, s miután napvilágra kerül a története, a rendőrség attól tart, hogy a Vérbrigád megtalálja Zorát, és végez vele.

Sokan tudják már rólam, hogy a Nyírségben élek, kutyákat, macskákat mentek, és jó ideje terveztem, hogy ezt beleszövöm az egyik történetembe

– most érkezett el az ideje. Gondolom, nem volt nehéz rájönni, hogy Huszti Nimród az én alteregóm – árulta el a szerző, aki további kulisszatitkokat is megosztott a videóban. Beszélt többek között Zoráról, akivel kapcsolatban nagyon sokat gondolkodott azon, hogyan „engedje át” a személyiségén mindazt, amin a lány keresztülment, s hogy mennyire mutathatja be az őt ért brutalitást.

– Végül arra jutottam, hogy mivel ő az egyetlen hiteles csatorna az olvasó felé, amin át érzékeltethetem, amit nem látunk, vagyis hogy milyen szörnyűségeket követ el a Vérbrigád, őszinte leszek, ezáltal a Zora karaktere is árnyaltabb, szerethetőbb.

– Nekem a családon belüli és nők elleni erőszak jó ideje vesszőparipám, amit egy másik szereplő, Karola háttértörténetébe csempésztem be, megmutatva, hogy kellő elszántsággal és akarattal bárki szembeszállhat az agresszív élősködővel még egy ilyen elnyomó kapcsolatban is, mint amilyenben ő él.

Megosztó témák

Az is kiderült, hogy a szerző szándékosan nyúl időnként megosztó témákhoz. – A kötetben ilyen az abortusz kérdése. Kapok ugyan hideget-meleget ezek miatt, de úgy gondolom, egy író legyen bátor, és merjen állásfoglalás nélkül írni a valóságról. Többek között emiatt transznemű A boszorkány hagyatéka című regényem egyik főszereplője.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában