Videó: Jégből mentettek a Bujtosi tavon

Akt.:
Jégből mentettek
Jégből mentettek - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Jégről mentési gyakorlatot tartottak a nyíregyházi hivatásos- és az ibrányi önkormányzati tűzoltók, valamint a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai hétfőn délelőtt Nyíregyházán, a bujtosi tavon.

Hétfőn reggel hat-nyolc centiméter vastagságú jég borította a tavat, amely könnyen beszakad, így a téli sportolásra, a korcsolyázásra sem alkalmas.

Elsőként Toldi András tű. őrnagy, nyíregyházi tűzoltóparancsnok eligazítást tartott a harmincfős állománynak, milyen szabályokat és eszközöket alkalmazzanak, hogy végrehajtsák a gyakorlatot. A parancsnok kiemelte: minden esetben párokat alkotva kell a bajba jutott segítségére menniük. Az eligazításon elhangzott, ha valaki ilyen helyzetbe kerülne, maradjon minél nyugodtabb és fölhasalva a jégre próbáljon meg kikúszni a partra. A tűzoltók léket vágtak a jégen, majd a búvárok és a tűzoltók együtt gyakorolták, milyen technikákkal tudnak segíteni a bajba jutottakon. A vízben elhelyezkedtek a „mentendő személyek”, akik ebben az esetben tűzoltók és búvárok voltak. A mentést mentőstég, gumicsónak, gumitömlő használatával gyakorolták. Ez, igen nagy fizikai megpróbáltatást jelent a léknél a mentőeszközre fektetéskor, valamint a vízparton munkálkodó tűzoltóknak is, hiszen nekik kellett biztosítani mentőkötelekkel a mentés sikeres végrehajtását.

Néhány jó tanács

Amennyiben segíteni akarunk a jégbe szakadt illetőnek kiszabadulnia hideg vízből, akkor sem szabad állva megközelíteni a léket. A beszakadt emberhez kúszva kell odamenni, vinni kell valami eszközt, amivel ki lehet húzni a vízből. A vízbe esett ember ne kapálózzon, próbáljon meg nyugodt maradni, hiszen a mozgástól a ruha közé szorult levegő kiáramlik, így nehezebb fent maradni a vízben. A tűzoltók kiérkezéséig a legbiztosabb, ha a mentendő személyhez kötelet juttatunk el, de lehet használni létrát, vagy hosszú ágat is, valamint szóval kell tartani a bajba jutott személyt. Fontos, hogy ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét! Az utolsó szakaszt mindig hidaljuk át eszközökkel, ággal, bottal, kötéllel.

Ha a bajba jutott már a jég alá került, már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre, így mielőbb értesíteni kell a tűzoltóságot a 105-ös, vagy a 112-es segélyhívó számokon.
Szerencsére nem gyakori, hogy jégről kellene menteni, de évekkel ezelőtt Nagykálló mellett egy járművel mentek a befagyott vízfelületre, amely alatt beszakadt a jég, személyi sérülés nem történt. Ennek ellenére fontosak a gyakorlatok, hiszen, ha csak egy ember életét meg tudják menteni a tűzoltók, már megérte.
hirdetés