Hajdúnánás hírei

2013.03.25. 09:41

Hajdúk világtalálkozója az azonosságtudat jegyében

Hajdúnánás - A hajdúvárosban 2014 nyarán első alkalommal szeretnék megrendezni a Hajdúk Világtalálkozóját - jelentette be Szólláth Tibor országgyűlési képviselő, Hajdúnánás város polgármestere sajtótájékoztató keretében a napokban.

Hajdúnánás - A hajdúvárosban 2014 nyarán első alkalommal szeretnék megrendezni a Hajdúk Világtalálkozóját - jelentette be Szólláth Tibor országgyűlési képviselő, Hajdúnánás város polgármestere sajtótájékoztató keretében a napokban. Szólláth Tibor elmondta, hogy elkötelezett abban a tekintetben, hogy a hajdú identitás megőrzése és erősítése érdekében egy nagyszabású kulturális és művészeti rendezvényt szervezzenek.

A hajdúk az 1514-es Dózsa György-féle parasztháború egyik legfontosabb katonai bázisát alkották, a népcsoport pártfogója, Bocskai István katona és államférfi volt egy személyben, egy párthoz sem tartozó, erős magyar, kálvinista érzésű ember. A fejedelem élete során arra törekedett, hogy egy párttá egyesítse a nemzetet, hajdúkatonái számára kiváltságlevelet adott, s letelepítésükről is gondoskodott. Az erdélyi fejedelmek Bocskai után is tovább folytatták a hajdúszabadság adományozását, s ezzel együtt a hajdútelepítés nagy munkáját. A történelmi Magyarország területén így számos olyan régió létezik, amelyben a települések egy része hajdú eredetűnek vallja magát, hajdútelepítések a Dunántúlon és Erdélyben éppúgy megtalálhatóak, mint a Tisza vidékén.

2014 nyarán a hajdúnánási önkormányzat szervezésében olyan világtalálkozó megrendezésére kerül sor, amelyen hazánk és a Magyarországot körülvevő országok települései lehetőséget kapnak arra, hogy a hajdú azonosságtudat jegyében városukat képviselve bemutatkozzanak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!