Folyamatosan csökken a bűnügyi fertőzöttség Záhonyban és környékén

Folyamatosan csökken a bűnügyi fertőzöttség Záhonyban és környékén
© Fotó: police.hu
Szabolcs-Szatmár- Bereg – Záhony 1989-től város, ez idő tájt leginkább a megnövekedett határforgalom tette szükségessé a kapitányság megalakulását.

– A város és Mándok mellett kisebb falvak tartoznak illetékességi területünkhöz. Két körzeti megbízotti irodával fedjük le a környéket, melyeket Tuzséron és Mándokon alakítottak ki – magyarázta Harmati Gábor ezredes, a Záhonyi Rendőrkapitányság vezetője.

A vasút manapság csökkenő mértékben, de még mindig számottevően befolyásolja a régió életét. A fiatalabb lakosságnak a vasút és a kisebb-nagyobb szállítmányozási vállalatok adnak munkát.

– Az állomány szempontjából állandóságot könyvelhetünk el – folytatta a kapitányság vezetője. – Talán már hat éve annak, hogy az utolsó áthelyezési kérelmet tették az asztalomra. Kollégáim átlagéletkora is a tapasztaltságot sugallja. A körzeti megbízottak kivétel nélkül a fennhatósági területükön laknak, együtt élnek a polgárokkal a mindennapokban. A bűnügyi fertőzöttség szempontjából évről évre csökkenő adatokat könyvelünk el, melynek átlagosan a felét a határ menti jogsértések adják. A lakosság ebből semmit nem észlel, hiszen ezek általában közokirat-hamisítási ügyek. Trükközés forgalmi engedéllyel, vezetői engedéllyel vagy éppen vízummal. Tavaly Záhonyban 32 kiemelt bűncselekmény történt, ebből közterületen 19. A statisztikai adatokat némiképp torzítja a vonaton történt jogsértések száma, amikor a polgár Záhonyban döbben rá, hogy meglopták valahol utazás közben. A nemzetközi vonatok ellenőrzéséből is folyamatosan kivesszük a részünket a társszervekkel közösen.

A technikai fejlesztések hozadéka itt is számokban mérhető. Tuzsér településen a kamerarendszer kiépítése előtt évi 500, manapság 50 alatti bűntényt könyvelnek el. A megnövekedett forgalmi adatok tükrében tavaly két halálos és húsznál kevesebb személyi sérüléses baleset történt a 4-es főúton.

– A 2016-os évet megelőzően öt esztendőn át nem történt halálos baleset nálunk. A 4-es főútvonal mellett kiemelkedő forgalmat bonyolít le a 4148-as út, mely Záhony határától Kisvárdáig vezet. Nagy hangsúlyt fektetünk az ittas vezetők kiszűrésére, fontosnak tartom, mert sajnos nincs olyan finn módszeres ellenőrzésünk, amikor ne tudnánk eredményt felmutatni. A lendületes munkánkban rendszeres segítséget kapunk a községek polgárőreitől – ismertette Harmati Gábor.

A nyomozati és vizsgálati vonalon dolgozók együttműködése elengedhetetlen, megalapozza, hogy az összegyűjtött bizonyítékok alkalmasak legyenek a vádemelésre. Deregi Zsolt őrnagy, bűnügyi osztályvezető-helyettes instrukciókkal látja el Szeles Csaba törzszászlós vizsgálót egy bűncselekmény kapcsán.

– 2017. decemberben tett feljelentést egy tuzséri nő, mely szerint korábbi élettársa két éve folyamatosan keresi, zaklatja személyesen és telefonon, sőt meg is fenyegette. Felhívtam a kollégám figyelmét, hogy az ügy jelenlegi állása szerint a híváslista megkérésével ellenőrizheti a kezdeményezések gyakoriságát – tájékoztatott az őrnagy.

Révész Attila zászlós és Csákvári Klára törzsőrmester április 11-én délelőtt ellenőrizték a záhonyi vasútállomás környékét és a nemzetközi vonatforgalmat. Találkoztak egy nagypapájával várakozó kétéves kislánnyal, Hédivel, aki bájos érdeklődéssel viseltetett a zsaruk rádiója iránt.

Az általános prevenciós feladatok teljesítése közben a körzeti megbízottak konkrét feladatot is kaptak.

– Délelőtt egy zsurki lakásbetörésről érkezett bejelentés – beszélt a feladatról Iványi Gábor főtörzszászlós, mándoki körzeti megbízott. – A helyszínen egy asszony sérelmezte, hogy egy elkövető a konyhaablakon keresztül bejutott a szobába, majd onnan, az egyik szekrényben tartott övtáskából pénzt lopott.

zahony

Az áldozat a sógorára gyanakodott, ezért a zsaruk meglátogatták lakcímén a tiszaszentmártoni K. Gyulát (33). A férfi beismerte a félresiklást, a körzeti megbízottak a házkutatáskor találtak nála pénzt, viszont az emlegetett összeg vonatkozásában némi eltérést tapasztaltak. A férfit lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A közlekedési terület fehér ingesei is kiveszik a részüket abból, hogy csend, rend, fegyelem uralja a határ mentét. Székely János főtörzszászlós, baleseti helyszínelő a település egyik legforgalmasabb útján közlekedő járművezetők közlekedését kontrollálja.

– Több rostán át szűröm a forgalmat. A személyi és tárgyi feltételek megléte együttesen biztosítja, hogy minden rendben történjen, és minél kevesebb balesethez, veszélyhelyzethez hívjanak – mondta a baleseti helyszínelő.

– Büszkeséggel tölt el az állomány tagjainak hozzáállása és töretlen lendülete, melyet naponta bizonyítanak. A visszajelzések alátámasztják, hogy a kijelölt úton rendben haladunk. Rendszeresen értékelem az állampolgárok álláspontját, mely szerint Záhonyt és a környékbeli településeket közbiztonsági szempontból élhető, ajánlott régiónak minősítették – összegzett Harmati ezredes.

– Zsaru Magazin –Záhony.
SZON.HU


hirdetés