Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.10.29. 18:45

Van-e ,,itthon" otthonszülés?

<p>Miskolc - Lehet, hogy nem csak Budapesten végeznek tervezett otthonszülést hazánkban, csak nem tudunk róla? A miskolci Semmelweis Kórház főorvosa mindössze egy esetre emlékszik, amelynél felmerült a gyanú.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/van-e-itthon-otthonszules/cn/boon-news-em_01-20071029-061458"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Egymást cáfolják...</B></A> [.pdf - 35KB]</p>

Elképzelhető-e, hogy ,,mifelénk" is történnek tervezett otthonszülések, esetleg csak nem kerülnek nyilvánosságra? - Az újabb nagy port felvert budapesti otthonszülés kapcsán arról érdeklődtünk dr. Hardonyi András szülész-nőgyógyász főorvostól, a Semmelweis Kórház osztályvezetőjétől.
- Mint mondani szokás, sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom. Egy évvel ezelőtt volt egy eset, amikor a mentős kollégákban is felmerült a gyanúja, de amikor rákérdeztem, hogy tervezett otthonszülés volt-e, a kismama nem kívánt válaszolni. Egy frissen lezajlott szülést követően több mint négykilós újszülöttjével hozták be hozzánk, olyan szülési szövődményekkel, többek között nagyfokú repedésekkel, hogy jó kétórás műtéttel tudtuk helyrehozni egy proktológus kollégával karöltve. Nehezen elképzelhető, hogy egy ekkora újszülöttel olyan hirtelen zajlott volna le a szülés, hogy nem értek volna be a kórházba.
A műtétet követő napon megpróbáltam beszélgetni a kismamával, elmondtam, milyen állapotban volt, mit kockáztatott. Hazament, kontrollvizsgálatra nem jött vissza a megadott időpontban, s azóta sem láttuk.

Az orvos mint feltétel

A főorvost arról is megkérdeztük: a szülészeti szakmai kollégium elkészítette a hazai otthonszülés feltételeire vonatkozó javaslatát. Erről hallani lehet, hogy többek között legalább tízéves szakmai gyakorlattal rendelkező szülész orvosnak is jelen kell lennie. Lehetségesnek tartja-e, hogy az osztályán dolgozó orvosok közül volna, aki ebben szívesen részt venne?
- Beszélgettünk erről a kollégáimmal, és elképzelhetetlennek tartom, hogy bárki felvállalná a lehetséges komplikációk kockázatát. Nem gondolom, hogy ez volna a jövő útja.

Kapcsolódók:

Szülés otthon, terven kívül
Vajon mennyire gyakori megyénkben, hogy otthon, netán a mentőben történik meg a szülés? A kérdést egy olvasónk vetette fel...

 

Nézőpont: Kérdéses 
Mint a legtöbb kismama, alighanem ő is elképzelte, miként játszadozik majd gyermekével. Szalóczi Katalin jegyzete

 

Szülés, vészhelyzetre építve 
Sok minden szól amellett, hogy változtatni kellene a kórházi szülészeteken. És mi szól az otthonszülés ellen? Összeállításunkban megszólal egy kismama és egy szülész-nőgyógyász is - és ajánlunk egyéb forrásokat! A WHO szülészeti ajánlásai [.pdf - 82KB] 

 

Otthonszülés kontra biztonság?
Születés Hete: programok, hogy a nők tudatosabban átélhessék a szülés élményét. Nem csak részt vevője, de maga is szervezője a miskolci Születés Heti programoknak Kardos Rita. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!