Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.10. 09:20

Almát vegyenek! - közel dupla áron

<p>Miskolc - Drágábbak a zöldségek, de főleg a gyümölcsök idén, mint tavaly ugyanekkor – állapítottuk meg piaci mustránkon. A legnagyobb különbséget a tavalyi és idei árak között az alma mutatja, aminek oka: hiány.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/piac.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A drágább árak nem csak a vásárlókat, de a kereskedőket is bosszantják, bár utóbbiak szerint ugyanúgy fogy az áru, még ha kicsit morognak is a vásárlók. Mezei Béláné termelő, a Búza téri piacon árulja portékáját, aki szerint az ő helyzetük is érthető, drágább a vetőmag, permetezni kell, de a csiga így is megette a maga termesztette répát. Ez utóbbi termék egyébként 20-40 forinttal drágább idén, mint tavaly ugyanekkor. Ennél nagyobb mértékben nőtt a kelkáposzta ára, tavaly a legdrágább kelkáposztáért sem fizettünk annyit, mint most a legolcsóbban kínált darabért.

A gyümölcsöknél nagyon

Ennél jelentősebb a gyümölcsöknél tapasztalható árnövekedés: a banán és s narancs kilogramm ára 50-70 forinttal több mint egy évvel korábban, az alma pedig majdnem dupla annyiba kerül. Utóbbira egyszerű a magyarázat – tudatta kérdésünkre Fodor Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács helyettes ügyvezetője –, az idei fagykárok miatt feleannyi termés van.
– Ezt a zöldségek esetében utánvetéssel, utánpalántázással lehetett valamennyire korrigálni, így nem érezzük annyira a drágulást, de a gyümölcsöknél igen. Miután szabadpiaci termékről van szó, s az árukat a kereslet-kínálat határozza meg, ezért drágább az alma és még néhány más gyümölcs is – számolt be.
És mivel magyarázható a déli gyümölcsök szintén nem elhanyagolható drágulása? – kérdeztük, mire úgy reagált: az új vámrendszer, valamint a banánpiaci reform is „rásegített”, de alapvetően az átlagos árszinthez igazítják ezeknek az árát is.

Ha szükséges

Arra Faragó Sándorné, kereskedő mutatott rá, így is eladják a terméket, s mint azt több vásárló megfogalmazta nekünk, amire szükség van, azt ha drágábban is, de meg kell venni. Grulyó Zoltán, nyugdíjas szerint pedig nem az árak magasak, hanem a fizetések alacsonyak. Kalló Lászlóné szerint pedig a piacokon még így is olcsóbb és bőségesebb a kínálat, mint a hipermarketekben.

Nem megyei sajátosság

Hogy nem megyei sajátosság a drágább zöldség-gyümölcs ár, azt az is bizonyítja, hogy a debreceni és nyíregyházi piacokon is hasonló árakon vásárolhatunk – derült ki szemlénkből. Sőt, néhány terméket kiragadva megállapítottuk: utóbbi városban számos termék sokkal drágábban kapható, mint Miskolcon, Debrecenben pedig egyes zöldségek-gyümölcsök olcsóbbak (például a kelkáposzta, banán), de néhány terméket kiugróan magas áron kínálnak (például a diót).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!