Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.03. 17:10

,,A kórház nem hizlalda"

<p>Miskolc - Nagy változást még nemigen tapasztaltak a betegek a kórházi étkeztetéssel kapcsolatban hétfőig, annak ellenére, a vonatkozó miniszteri, illetve kormányrendelet december 1-jétől hatályos. De talán majd...<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-korhaz-nem-hizlalda/cn/boon-news-em_01-20071203-043429"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A betegétkeztetésről </B></A>&#160;<DIA width="850" height="630" alt="Kórházi étkeztetés 2007.12.03."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_rh_zi__tkeztet_s_2007_12_03_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Kórházi étkeztetés 2007.12.03." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A>&#160;</DIA><A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-ket-menubol-valaszthatnak_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A B.-A.-Z. Megyei Kórházban még számos kérdés tisztázásra vár, például: ha egy heti menüre vonatkozóan előre kell választaniuk a betegeknek, miként érvényesül a minisztérium előírása azokra, aki hét közben érkeznek? Vagy például hiába rendeli meg a kismama egy héttel korábban a székelykáposztát, ha közben megszül, ami után csak pépeset ehet.

Kérdéses részletek

Ez utóbbi problémában érintett osztály főnővére, Bársony Istvánné elmondta: a december 4-ére kitűzött értekezleten tárgyalják meg a részleteket. De már elsjétől, úgynevezett kisétkezésként, egyik nap egy narancsot, a másikon egy müzliszeletet, a harmadikon egy almát kapott minden beteg. Keddtől a folyadékválasztékot a teán túl ásványvízzel és gyümölcslével is megtoldják. Hogy miért nem előbb tisztázták a részleteket, arra nem tudott felelni, de nem is az ő illetékessége.

Kinek milyen

A nyilatkozó kismamák között találkoztunk olyanokkal, akiknek elegendő a kórházi koszt, s nagyjából elégedettek a minőségével, de olyanokkal is, akik sem elég jónak, sem elég változatosnak, sem pedig elegendőnek nem találják.
- Voltam kollégista, hozzá vagyok szokva a menzakoszthoz, de amit itt kapunk, az nem az állapotunknak megfelelő. Tejet, kefirt, joghurtot még nem láttam, a főzelék lisztes habarással készül, a mai alma egy kis gubics volt.

Magyarosan, magyarossal

Az érsebészeti osztályra kevéssel ebéd után érkezünk. Fábián László épp egy magyaros húskonzervet bontogat.
- Azt szokták mondani, hogy a kórház nem hizlalda, de én otthon is sokat eszem.

Ezen elcsodálkozunk, hiszen nem látszik meg rajta.
- Mert sokat is mozgok. Én elégedett vagyok az itteni koszttal, ha nem volnék nagyevő, elég is volna.

A miskolci Semmelweis kórházban, mint dr. Koleszár Lajostól megtudtuk, hétfőn már minden fekvőbeteg kétféle menüből választhatta ki a másnapi ebédet. Ezen felül - nagy általánosságban - süti és gyümölcs jelenti majd a kézzel fogható minőségi változást.

Elvileg elsejétől

A miniszter bejelentése alapján a kórházak többsége eddig naponta kevesebb, mint 350 forintot fordítottak a betegek élelmezésére, december elseje óta azonban kötelesek minimum 550 forint + áfa értékben étkezést nyújtani. Előírás számukra az is, hogy választható két menüt kell ajánlaniuk, friss zöldséget vagy gyümölcsöt kínálniuk a betegeknek.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!