Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.06. 17:33

Ha hangárajtóba akad a helikopter

<p>Mostoha körülmények között kell működnie a légimentő szolgálatnak. Kedden például órákig működésképtelen volt a miskolci légimentő szolgálat. Ezúttal nem történt nagy baj. Tíz négyzetméteren osztozik a veszélyes hulladék, a kerozin, a pilóta és az orvos...&#160;<DIA alt="Légimentők 2007.12.06." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/L_giment__337_k_2007_12_06_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Légimentők 2007.12.06." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-legimentok_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Mostoha körülmények között kell működnie a légimentő szolgálatnak, ami már-már az ellátást veszélyezteti. A légimentés kész csoda. Hogy olyan emberek életét lehet általa megmenteni, akik a baleset súlyossága, az idő rövidsége, a távolság folytán amúgy menthetetlenek volnának... És csoda, hogy ez a műfaj ma egyáltalán működik, például térségünkben. "Csoda", ha az állami mentőszolgálat kebelében működő légimentők itteni járműve a rossz tartási körülmények ellenére üzemképes marad, ha a régi és erre alkalmatlan aszfaltfelület meg bírja tartani a repülőeszköz súlyát, és nem szakad be alatta, ha a téli fagyban ki lehet nyitni a hangárajtót, ha a technika és a gyógyszer nem megy tönkre a mínuszokban, ha a kistraktor ki tudja cibálni a helikoptert tartó guruló platformot a helyére, ahol személyzetével a bármely percben várható riasztásra vár...

Akadály az ajtóküszöb

E hét kedden például órákig működésképtelen volt a miskolci légimentő szolgálat. Ezúttal nem történt nagy baj. Tíz négyzetméteren osztozik a veszélyes hulladék, a kerozin, a pilóta és az orvos - írtuk a portálunkon hét eleji cikkünkben.
Amikor a szolgálat reggeli kezdetekor a gépet ki szerették volna húzni, alatta beszakadt a beton, a platform kereke beszorult a húsz centis résbe. Két órába telt, mire kiszabadították, ezalatt nem jött riasztás. A hírt hallva, s a témához a Boon-on hozzáfűzött érdemi olvasói kommentárok valóságalapját ellenőrzendő mentünk ki a helyszínre csütörtökön. A riport váratlanul "tartalmasra" sikeredett: ezúttal a szolgálat végén, a hangárba befelé tartva akadt el a vontatás, a kerék most azt az akadályt nem tudta venni, amit a hangárajtó küszöbe jelentett. Egy órán küzdöttek vele, pilóta, orvos, reptéri személyzet, aki csak ott volt.

Rosszul viseli

Nem csak együtt, de - mint most - vállvetve használja a területet az annak üzemeltetését végző Borsod Megyei Repülő Klub, illetve a bérlőként jelen lévő OMSZ Légimentő Kht. A tulajdonos egyébként a városi önkormányzat. A mentősök járművüket 2000-től innen üzemeltetik, a korábbi (strpabíróbb szovjet konstrukciójú) Mi-2-est váltó francia-német EC-135-ös helikopter már azt igényli, hogy hangárban álljon éjszakára. Tavaly vészelték át vele az első - enyhe - telet, most félő, a fűtetlen helyiségben való álldogálást mind a jármű, mind felszerelése (számítógépektől a gyógyszerekig) rosszul viseli majd. Arról nem is beszélve, ha - mint szokott - befagy a hangárajtó, vagy az előtte felgyülemlő havat a személyzet képtelen lenne (időben) ellapátolni.

Ígéret, hogy javítják

A keddi eset kapcsán a kht. vezetője, Turi Péter azt nyilatkozta: „meglehetősen mostoha körülmények között” tárolják a helikoptert. Korábban az Északnak már elmondta: "Miskolcon indokolt az önálló bázis létrehozása. Nemcsak azért, mert a 1,2 milliárd forint értéket képviselő gép megérdemli a fűtött hangárt, de sokáig nem tartható az a helyzet, hogy az értékes orvostechnikai felszerelés, a veszélyes hulladék, a kerozin, valamint a pilóta, az orvos, az ápoló, a szerelők ugyanazon tíz négyzetméteres helyiségen kénytelenek osztozni." Állítólag máshol (is) keresnek helyet, ugyanakkor a reptéren adott volna a terület új hangár felhúzásához.
A repülőklubosok szívesen osztoznak a helyen a mentőkkel, ám tudható, hogy ha az infrastruktúra előbbiek igényeihez mérten elfogadható is - a gyenge beton és aszfalt elbírja a vitorlázórepülőket -, helikopter-üzemeltetésre nem alkalmas. Utóbbi (a mozgató platform) kereke belül is rongálja a hangár padlóját. A tulajdonos önkormányzattól évek óta inkább csak ígéreteket kapnak a helyzet rendezésére, javítására, de az késik...

A körülmények
A reptér területének mintegy kétharmadát, úgy tudni, értékesíti a miskolci önkormányzat, ipari beruházások céljára. Ennek kapcsán remélhető, hogy a szükséges infrastrukturális fejlesztések valamilyen „mellékszálon” a repülőteret is elérik, ahol máig nincs vezetékes gáz, így az amúgy is legfeljebb gazdaságtalanul fűthető hangárépület melegen tartása megoldhatatlan. (A helikopternek 16 fokra volna szüksége minimum az előírt indítási gyorsasághoz.)
Állítólag megint van ígéret a körülmények javítására, például a beton kifutó javítására-kiegészítésére, erre tegnap némi utalást mi is kaptunk a helyhatóság nevében eljáró MIK-től, az ingatlanos cég későbbi bővebb tájékoztatása reményében.
Miniszterelnöki ígéret
A keddi kormányszóvivői tájékoztatóan Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt mondta: mind a földi, mind a légimentést fejleszteni fogják, uniós forrásból, már készítik az erről szóló terveket, így jövő télen várhatóan már nem fordulhat elő a keddihez hasonló eset. (Mi tesszük hozzá: félő, ezen a télen annál inkább előfordulhat - a szerk.)
A Légimenő Kht.-vel együttműködésben lévő S.T.A.R. miskolci, kiemelten közhasznú alapítvány tagja, Nagy Géza főorvos csak megerősíteni tudta, hogy feltétlenül szükség volna a körülmények javítására, hiszen minden egyéb feltétel adott: a lelkes csapat és a kiváló technika.

Kapcsolódó cikk:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!