Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.11. 15:15

A líra bujdokolni kényszerül

<p>Miskolc - "Sajnos nem olyan kort élünk, hogy a vers - a tisztán szólás szava és erkölcse - érvényt szerezhessen magának" - kezdte ünnepi beszédét Szakolczay Lajos irodalomtörténész Lillafüreden. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/szakolczay.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Szakolczay Lajos ünnepi beszéde</B></A>&#160;<DIA alt="Megemlékezés a költészet napján 2008.04.11" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Megeml_kez_s_a_k_lt_szet_napj_n_2008_04_11/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Megemlékezés a költészet napján 2008.04.11" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-kolteszetnapi-megemlekezes_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Verssel, beszéddel és koszorúval emlékeztek József Attilára Lillafüreden, ahol Szakolczay Lajos irodalomtörténész tartott ünnepibeszédet . A város hagyományos költészetnapiünnepségén így szólt: "A pénz csörömpöli tele a jobb sorsa érdemes világot - a tőkéseké a haszon -, a líra bujdokolni kényszerül.
De ez a bujdosás sosem megsemmisülés, hanem kivárás: a csend robbanása. Azé a csenddé, amelyet József Attila is magában hordott. Akinek füle van ennek meghallására, az érzékelni fogja, hogy ma nincs nagyobb szükségünk másra, mint erre a csendre. Az építkező öröm, s az összekuszálódott világ dolgait kiegyenesítő bátorság csendjére."

Nagybetűs

Az irodalmár ezután József Attilára emlékezett. Mint fogalmazott, április 11-e, a költő születésnapja nagybetűs ünnep, s a vers szépségének adózva ki-ki megszülheti magában az ő József Attiláját. Szakolczay Lajos végül arra emlékeztetett, 75 éve épp Lillafüreden született a világirodalom legszebb szerelmes verse, az Óda.
Kulcsár Imre színművész József Attila Ars poetica című versét szavalta el, majd az önkormányzat képviselői, kulturális intézmények vezetői és irodalmi, művészeti folyóiratok főszerkesztői az emlékezés koszorúit helyezték el a költő emléktáblájánál és szobránál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!