Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.16. 15:56

Ez nem üzlet. Ez csak egy életmű

<p>Miskolc - Ez nem üzlet. Ez csak egy életmű. Egyedülálló. Nem Miskolcon, nem itthon, hanem minimum Európában. (Nem csak én mondom, hanem a szakminiszter is, akit az az öröm ért, hogy pár napja megnyithatta a Lézerpont Látványtárat.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Lézerpont Látványtár 2008.04.16."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/L_zerpont_L_tv_nyt_r_2008_04_16_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Lézerpont Látványtár 2008.04.16." /></a></dia></p>

A látványtár egyetlen ember műve, persze sokak munkája benne van. De akkor is: Barna Györgyé.

Most még csak kevesen tudnak a látványtárról, de elképzelhetetlen, hogy ne kapja fel a média, pláne, hogy ne lenne messzi földről is látogatókat vonzó attrakció, a nem túl távoli jövőre.

Az irigyeknek, rosszmájúaknak, kekeckedőknek annyit: bizony, jó sok pénzt kellett Barna Györgynek beleraknia, azt a pénzt meg kellett keresnie – megkereste. És ugye elhiszi mindenki, nem azért kezdett el gyűjteni harminc éve, és nem azért csinálta – hát igen: megszállottan – három évtizeden át, hogy majd idős korára ebből éljen. Ez nem üzlet. Ez csak egy életmű. Egyedülálló. Nem Miskolcon, nem itthon, hanem minimum Európában. (Nem csak én mondom, hanem a szakminiszter is, akit az az öröm ért, hogy pár napja megnyithatta a miskolci, a Győri kapu 57. alatti Lézerpont Látványtárat.)

A volt Tokajban

A következő napokban kiállításról-kiállításra bemutatjuk – már persze lehetőségeinkhez mérten – ezt a sokágú gyűjteményt, amely az eddig „csak” Látványműhely utónevet viselő Lézerpont épületében, a volt Tokaj Vendéglátóházban fogadja a vendégeket.

Most összefoglalóan annyit: harminc évvel ezelőtt Bibliákkal, régi könyvekkel és régi térképekkel kezdte a gyűjtést Barna György, és azután folytatta sok mindennel. „Úgy tűnt, káoszt gyűjtök – fogalmaz most –, de azután elég jól megmutatkozott, hogy néhány nagy területbe sorolódnak mindazok a tárgyak, amelyek annyira vonzottak.”

Itt a Kárpát-medence

Vonzották (és persze vonzzák) a népviseletek. A Kárpát-medence legteljesebb népviseleti gyűjteménye itt található. Összesen ötezer viselet és textil, közöttük 173 varázslatos ruha kiállítási bábukon, további 176 ruha a „falon”. (A későbbiekben visszatérünk ezekre a gyönyörűségekre, jelentőségükre, mint ahogy a többi tárlatra is.)
Azután: irodagéptörténetitárlat, optikatörténeti gyűjtemény, üregi ásványok Erdélyből, az 1945–1968 közötti Magyarország köznapi emlékei. Nemcsak köznapiak. Mert a hétköznapi tárgyak – működőképes motorbiciklik, rádiók, ezer minden más – mellett vannak itt Rákosik, Sztálinok, Leninek, van ÁVH-s bőrkabát, van régi Miskolc képeken és emlékek formájában, még szólunk róluk.
Kihaló (kis)mesterségek: műhelyek berendezve, épp csak a mester hiányzik belőlük. Ahogy Barna György mondja: a szándék az volt, hogy a látogató úgy érezze, a műhely gazdája talán tegnap állt fel a székről, ment el, és már nem fog visszajönni.
De mi visszatérünk.

Látványos infók

Május 1-jétől a nepviseleteink.hu internetes oldalon is elérhetők az információk, itt lehet jegyet rendelni, addig viszont a 46/428-112-es és 428-111-es telefonon lehet érdeklődni, egyeztetni. Még egy internetes cím: www.lezerpont.hu.
A hat tárlat lényegében három kiállítás, három külön belépővel. A jegy egy órára szól, a többi órák fél áron vannak. A kiállítások turnusokban látogathatók. Látogatási idő: hétköznap reggel 9-től délután 5-ig, szombaton 9-től 1-ig. Egyelőre. A turnusok óránként indulnak.
A három kiállítás:
- A Kárpát-medence népviseleteiből,
- Az Eltűnő kismesterségek – a Népszuper – az Irodagéptörténelem,
- valamint a Régi optikai eszközök – Erdélyi ásványok.
A népviseleti kiállítás belépője 1900 forint, a közelmúlt emlékei hármasé 1200, és a természettudoményié is 1200. Egy-egy turnus látogatóinak a számát 15-ben, illetve 12-ben maximálták. Hamarosan az összes kiállításhoz lesz katalógus, van, amelyiké már rendelkezésre áll.

Szabados Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!