Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.19. 09:42

Polgárőri segédlettel: 73 elfogás Borsodban

<p>Miskolc - A B.-A.-Z. Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Csóra György a megyei küldött közgyűlésen számol ma be a szövetség tavalyi tevékenységéről. Előtte nekünk adott interjút. Azt is megtudtuk: ki való polgárőrnek és ki nem.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/polgarori-segedlettel/cn/boon-news-em_01-20080420-042832"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<B><A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/polgarori-segedlettel/cn/boon-news-em_01-20080420-042832">2006. LII. tv. a polgárőrségről </A></B>&#160;<DIA alt="Polgárőrtalálkozó 2008.04.19." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Polg_r__337_rtal_lkoz__2008_04_19_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Polgárőrtalálkozó 2008.04.19." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

ÉM: A polgárőrök legfőbb feladata a bűnmegelőzés. Vélhetően egyre nehezebb a dolguk.
Csóra György: Amióta megszületett a polgárőrtörvény, azóta inkább könnyebb. Ez a törvény tisztázza a jogainkat és a kötelességünket, s kimondja, hogy a bűnmegelőzésben a polgárőrségé a vezető szerep.

ÉM: Mekkora a szervezetük?
Csóra György: Az országos szövetségnek 75 ezer tagja van, megjegyzem, ezen belül megyénké a vezető szerep, s innen indult el a szerveződés is. Jelenleg 219 egyesületben 8193 polgárőr tevékenykedik. A tavalyi dolgos év volt: közel 900 ezer társadalmi munkaórát teljesítettünk.

ÉM: Elnézést, de konkrétan mi hasznuk volt ebből a megye lakóinak?
Csóra György: 73 elfogásban működtünk közre, s közel 2 ezer olyan intézkedés történt, amellyel bűncselekményt előztünk meg.

ÉM: Jobb-e a közbiztonságban azon településeken, ahol van polgárőrség
Csóra György: Hogyne: tudok olyan falut mondani, Györgytarlót, amelyben a polgárőrség megalakulása után, amihez egy gyilkosság adta a lökést, egyetlen bűnügy sem történt. Vagy például Jákfalvát, ahol a járőrözés nyomán sikerült megállítani a falopást.

ÉM: Kik szokták kezdeményezni a polgárőr egyesületek létrejöttét?
Csóra György: A helyi lakosok és az önkormányzatok. A fenntartást ez utóbbiak vállalják, de mi is közel 80 millió forintot juttattunk pályázatok útján elsősorban technikai fejlesztésre, láthatósági mellényekre.

ÉM: És kik mennek polgárőrnek?
Csóra György: Inkább úgy fogalmazok, kik valók polgárőrnek: az elhivatottak, a helyben hitelesek, a szakmailag jól felkészültek. Az átlag életkor 40-50 között mozog, de egyre több fiatal kapcsolódik be az ifjú polgárőr mozgalmunkba.

ÉM: Kik nem valók a soraikba?
Csóra György: Azok semmiképp, akik arra használnák a polgárőrködést, hogy rendőrösdit játsszanak, kiéljék erőszakos hajlamaikat, vagy hogy ürügyet találjanak otthon arra, hogy elszökhessenek a kocsmába.

ÉM: De azért ilyenek is akadnak?
Csóra György: Előfordul, hogy fölvesznek olyan embereket, akik nem közénk valók. De ezek hamar kívül tudhatják magukat a szövetségen. Halmajon és Encsen például teljesen újraszervezték az egyesületet.

ÉM: A polgárőrök nem önmagukban járőröznek. De a következő órában szétválnak. Nem kell megtorlástól tartaniuk?
Csóra György: Korábban elő-előfordult, de tavaly nem kellett elszenvednie egyikünknek sem ilyen attrocitást.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!