Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.18. 15:20

Jegyzet: Megkapják

<p><em>Nem tudom, örülni kell-e annak, hogy mint minden júniusban, az idén is több ezer fiatal veheti át diplomáját az egyetemeken, főiskolákon.</em><strong> Hegyi Erika jegyzete.</strong></p>

Abból a szempontból mindenképpen örvendetes a hír, hogy egyre többen szeretnének magas szintű ismereteket szerezni, műveltek, tájékozottak lenni, egy-egy tudományágban elmélyülni, kutatni. Közben viszont aggasztó beszámolókat hallani a szülőktől: a gyereknek nincs állása, két diplomával és két nyelvvizsgával sem, a gyerek, ha dolgozni akar, a fővárosban, a Dunántúlon vagy külföldön kell próbálkoznia.

Az év elején végzett felmérések adatai sem megnyugtatóak, hiszen arról szólnak, hogy a munkáltatók nem készültek még föl a bolognai képzésben alapdiplomát szerzettek fogadására, és hogy az oklevelek, akármennyi áttanult éjszaka is áll mögöttük, nem egyenrangúak. Jelenleg kiváló nyelvismerettel rendelkező műszaki végzettségű fiatalokra lenne szükség (kis ellentmondás mutatkozik e téren, mivel a nyelvvizsga hiánya miatt épp a műszaki végzettségűek közül nem vehetik át legtöbben az oklevelüket). Valószínűleg a diplomaátadó ünnepségeket egyik egyetemen sem árnyékolják az enyémhez hasonló, szomorkás gondolatok. Ezek a napok az öröm, a jövőbe vetett hit, az indulás napjai.

 - Hegyi Erika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!