Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.08.22. 11:01

Pályázati lehetőségek Abaújban élőknek

Abaúj - Segítséget nyújt az Abaújban élők számára a megerősödéshez, a fejlődéshez ez a lehetőség.

Abaúj - Segítséget nyújt az Abaújban élők számára a megerősödéshez, a fejlődéshez ez a lehetőség.

Újra lehet pályázni az Abaújban működő és bejegyzett vállalkozóknak, civil szervezetnek, egyházaknak , önkormányzatoknak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. ( Leader) tengely jogcíme keretében. A Leader pályáztatás az idén öt lépcsős, amely 2011. augusztus 19. és október 31. között zajlik.

Előzetes felmérések

Füzesséri József, az Abaúj Leader Egyesület elnöke többek között azt fejtegette, hogy az Abaújban élők számára segítséget nyújt a megerősödéshez, a fejlődéshez ez a lehetőség. Az Abaúj Leader Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program előírásait betartva, de a helyi igények, előzetes felmérések alapján jelölte ki azokat a területeket, amelyre benyújthatóak az őszi pályázatok.

Kik pályázhatnak?

Pályázó lehet természetes személy, mikro-, kis- és középvállalkozás, nonprofit szervezet, egyházi jogi személy, települési önkormányzat, települési kisebbségi önkormányzat, a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló törvény által meghatározott önálló jogi személyiséggel rendelkező önkormányzati társulás, valamint a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvény alapján létrehozott többcélú kistérségi társulás.

Tíz célterület

Összesen tíz célterületet határoztak meg, ahová beadhatók a pályázatok. A Leader közösségfejlesztés célja, a szociális gazdaság fejlesztése. Itt önkormányzatok, önkormányzati társulások , non-profit szervezetek, egyházi jogi személyek szerezhetnek tevékenységükhöz támogatást. A Leader vállalkozás alapú fejlesztés során a vállalkozások helyi és egyéb termékei feldolgozására, valamint turisztikai szolgáltatások bővítését szolgáló beruházásokra lehet pénzt elnyerni. A Leader rendezvények célja az, hogy erősödjön a térségben élők identitás tudata, és a programokon kapott információk növeljék az életminőségüket. Ezen kívül lehet még pályázni Leader képzésre, tanulmányokra és a térségi együttműködés javításra is. Kiírásra kerültek kis értékű projektek támogatása is: ez a közösségi célú fejlesztés, a vállalkozási alapú fejlesztés, a rendezvény és a képzés területeken valósítható meg.

Lépcsők

A Leader pályázatok gyakorlati kivitelezésének lépcsői a következőek. Az első feladat, hogy a pályázó dolgozza ki a megvalósítani kívánó projekt ötletét a Projektjavaslat adatlapon. Itt a benyújtási határidő kezdete kis értékű projekteknél augusztus 19., utolsó határnapja szeptember 5. Minden más esetben a kezdési nap 2011. augusztus 19., határnap pedig szeptember 29. Az elbírálást a helyi bíráló bizottság a kis értékű projektek esetében 2011. augusztus 19. és szeptember 5. között végzi, míg a többi esetben várhatóan augusztus 19., szeptember 9. és október 4. közötti időszakban.

Amennyiben az ötlet zöld utat kap, ezután van lehetősége a pályázónak a pályázati adatlap segítségével benyújtani a pályázatát szeptember 30. és október 31- e között.

Részletes információk, pályázati adatlapok a www.abaujleader.hu honlapon találhatók.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!