Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.08.07. 15:54

Télen finnek, nyáron magyarok

Pere - A Juhász családnak két hazája, két otthona van. Perén találtunk rájuk.

Pere - A Juhász családnak két hazája, két otthona van. Perén találtunk rájuk.Egy hatgyermekes, Finnországban élő család minden nyarát az abaúji kistelepülésen, Perén tölti. Van itt egy kis nyári lakuk, és ki mihez ért, azzal foglalkozik. Tulajdonképpen egy magyar családról van szó, a Juhász családról. 1989-ben költöztek Finnországba, és azóta két hazájuk, két otthonuk van, és természetesen két nyelven beszélnek. Juhász Ferenc, a családfő mesélt lapunknak a nagy kalandról, amit csak 1-2 évre terveztek, de aztán mégis az északi országban maradtak. 

Nyelvtudás nélkül

Ferenc zenetanár, a ’80-as években a Miskolci Szimfonikus Zenekarban játszott, és Tiszaújvárosban tanított hegedűt és brácsát. Szeretett volna azonban egy finn zenekarba kerülni, ezért kereste a lehetőséget, hogyan juthatna ki Finnországba. Volt egy üres zenetanári állás, és bár Ferenc akkor még nem tudott finnül, mégis úgy döntött, belevág. Kiutazott egyedül, majd később követte családja: felesége, kislánya és kisfia. Úgy gondolták, 1-2 évig maradnak, aztán továbblépnek, de annyira megszerették azt a finn kisvárost, ahol laktak, Loimaat, hogy végül maradtak, és azóta is ott élnek, csak ma már kicsit többen, hat gyermekkel.

– A nyelvtanulásban sokat segítettek a tanítványaim – emlékszik a nehéz kezdetekre Ferenc. – Voltak közöttük 6-7 évesek, de 15 évesek is. A finn emberek egyébként barátságosak, kedvesek az idegenekkel, bár ha megtudják, hogy le akarnak telepedni, akkor bezárkóznak. Azonban ha az ember jól dolgozik, és nem a száját jártatja, akkor azt sokra értékelik.

Szőnek és zenélnek

Ferenc pedig dolgozott, nem is keveset. A tanítás mellett nyolc évig vezetett egy férfikórust, 10 éve vezényel egy gyermekkart, van két népzenecsoportja és rengeteg fellépése. Ha nyáron hazajönnek, itthon sem tétlenkednek. Az Encsi-Kistérségi Összművészeti Fesztiválnak állandó fellépői, hisz a gyerekek is szeretnek és tudnak énekelni, zenélni. A család legfiatalabb tagja pedig, a 12 éves Mária gyönyörű textilképeket sző, melyekből két évvel ezelőtt a fáji Fáy-kastélyban, az idén pedig Abaújszántón nyílt kiállítása. Mária az édesanyjától tanulta a szövést, aki Finnországban egy vállalatnál dolgozik, de elvégzett egy kézműves iskolát is, így ő is szép munkákat készít. A család legidősebb gyermeke, a 23 éves Eszter cukrásznak és szakácsnak készül, de közben curlingezik, a finn válogatott tagja. Ferenc bútorasztalosnak tanul, sokáig hegedült, Attila most katona, a történelem érdekli, az ő hangszere a kürt, Veronika az idén érettségizett, ő még keresi a helyét, a 15 éves Antal pedig szakács szeretne lenni. Amikor nyáron megérkeznek a Hernád-menti Perére, természetesen meglátogatják a Miskolcon élő nagyszülőket és rokonokat, egyébként pedig, ahogy a családfő fogalmazott, nomád életet élnek.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!