Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.18. 19:29

Az eddigi legjobb program a CineFesten

Miskolc - Megnyitotta kapuit a CineFest, szeptember 25-éig várja az érdeklődőket a mozifesztivál.

Miskolc - Megnyitotta kapuit a CineFest, szeptember 25-éig várja az érdeklődőket a mozifesztivál.

Hatalmas űrhajóból, (repülőcsészealjból?) zuhannak alá a városra a mozis székek, különös űrlénnyé alakulnak, majd bezúdulnak a fesztiválpalotába: a mozifesztivált reklámozó kisfilm levetítésével kezdődött el szombaton délután az immár nyolcadik Jameson CineFest, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

Zsúfolásig megtelt a Művészetek Háza (vagy ahogy a fesztivál idején hívják, a Fesztiválpalota) nagyterme. A program nyitásaként dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere szólt a közönséghez, aki kifejtette, véleménye szerint a lélek legfontosabb táplálékai a kultúra, a művészet, amelyekből manapság a mozgóképkultúra a legfontosabb számunkra. Ezért is a CineFest ma a legfontosabb kulturális rendezvény Miskolcon.

A legígéretesebb

Miskolc fesztiváljainak a sorában a legfiatalabb, de egyben a legígéretesebb is, fogalmazott Miskolc első embere. Az évek során az országos és a nemzetközi filmélet alakítójává vált, jelentette ki, hivatkozván különböző, neves újságokban megjelent cikkekre, amelyekben a miskolci fesztiválról a következőket írták: „lekörözi Magyarország összes filmes eseményét”, és hogy „először sikerült egy magyar fesztiválnak betörnie a nemzetközi mezőnybe.”

Bokor Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője is a CineFest jelentőségét emelte ki megnyitó beszédében. „Ma, amikor a mozibajárás negatív rekordokat dönt, itt van egy mozifesztivál, hangsúlyozta, amelyre igen sokan kíváncsiak.” Az okokat elemezve arra jutott, a színvonalas programok vonzzák a nézőközönséget.

A legjobb program

Bíró Tibor, a CineFest igazgatója vette át a szót, kiemelvén, hogy igyekeztek a szervezéskor felhasználni az előző hét év tapasztalatait annak érdekében, hogy olyan színvonalú rendezvény szülessen, amilyen még nem volt. Bíró Tibor kijelentette, ez sikerült is elérniük: az eddigi legjobb, kivételesen igényes versenyprogramot állították össze. A több mint hatszáz nevezésből 64 versenyfilmet választottak ki, a többi alkotást is figyelembe véve közel 200 vetítés vár majd a vendégekre a fesztivál ideje alatt.

A fesztiváligazgató megjegyezte, soha ennyi vendég nem regisztrált a fesztiválra mint most, több mint 500 hazai és külföldi vendég érkezett Miskolcra, akik több mint 1500 vendégéjszakát töltenek majd a városban. Nem véletlen az érdeklődés, jelentette ki Bíró Tibor, hiszen csupa magyarországi ősbemutató látható a Művészetek házában a fesztivál idején, és ez a program ingyenesen tekinthető meg.

A három zsűri

A fesztiváligazgató beszéde után a rendezvény három zsűrijét is megismerhette a közönség. Egyrészt a nemzetközi zsűrit, amelynek Almási Tamás és Kocsis Ágnes filmrendezők az elnökei. Bemutatkoztak az ökumenikus zsűri tagjai is. Ez a zsűri csak a legnagyobb filmfesztiválokra delegál tagokat, Magyarországon ez az első alkalom. A harmadik zsűri a Nemzetközi Filmklubszövetség (FICC) ítészei.

Ezek után a nyitóünnepség közönsége megnézhette a fesztivál nyitófilmjén a The Help, Segítség című amerikai filmalkotást, amely óriási siker Amerikában, hetekig vezette a toplistát, és Oscar-esélyesként emlegetik.

ÉM-HM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!