Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.06. 17:53

Elkészült a miskolci Jameson CineFest versenyprogramja

Miskolc (MTI) - Elkészült a VIII. Jameson CineFest, azaz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja, amely a szervezők nagyon erős és jó.

Miskolc (MTI) - Elkészült a VIII. Jameson CineFest, azaz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja, amely a szervezők nagyon erős és jó.

Muszatics Péter, a rendezvény kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek azt mondta: van olyan film, amelyet egy hónappal az amerikai premier előtt láthat a közönség és van olyan is, amelyet azzal egy időben játszanak. Mint mondta, az év legjobb filmjei közé tartoznak ezek az alkotások és mindegyik magyarországi premier lesz.

Emlékeztetett arra, hogy a filmmustra évről évre erősödött, mára már komoly hagyománya van. Céljuk az, hogy "itt, Miskolcon" legyen Magyarország legjobb filmfesztiválja és az első igazi nemzetközi seregszemle is.

Kitért arra: fontosnak tartják az angolszász vonalat, idén is itt láthatók ugyanis a legjobb tengerentúli független filmek. Ismét lesznek a legnagyobb amerikai függetlenfilm-fesztiválon, a Sundance-en díjazott munkák: például a tavalyi fődíjas, az ausztrál David Michod rendezte Animal Kingdom különleges bűnügyi dráma, amelyben egy gengsztercsalád széthullását követhetik nyomon a nézők.

Az idei Sundance-en rendezői díjjal elismert, Cannes-t is megjárt versenymű, a Martha Marcy May Marlene - amellyel még az amerikai mozipremiert is megelőzik egy hónappal - paranoiás címszereplője egy szekta elől menekül, ahol éveket töltött.

Két brit film is bekerült a válogatásba: az Oscar-díjas Michael Caine főszereplésével készült Harry Brown, amely egy klasszikus bosszútörténet; valamint a Londonban játszódó Idegen arcok című sci-fi.

A kommunikációs vezető hozzáfűzte, bemutatják az első lengyel cyber-drámát, az Öngyilkosok szobáját is.

Muszatics Péter arról is beszámolt, hogy Miskolcon látható majd Karl Markovics első rendezése, az Atmen - ez az alkotás nyert nemrég Szarajevóban és mint kiderült, ez a hivatalos osztrák Oscar-jelölt -, amely leginkább a Dardenne-testvérek műveihez mérhető és hasonlítható. Két magyar koprodukció került versenybe: Adrian Sitaru Szívből jövő szeretetből című mozija, amely rendezői díjat kapott Locarnóban, valamint az ír Rebecca Daly Halálos ébredés című drámája.

Bár francia produkció A romlás virágai, de rendezője, David Dusa magyar származású, így ezt az alkotást is egy kicsit a magunkénak érezhetjük. Emellett az idei cannes-i versenyből érkezik a Michael című dráma, amely igencsak megosztotta a kritikusokat - jegyezte meg a kommunikációs igazgató.

Összesen tizennégy nagyjátékfilmet vetítenek versenyben, hatot versenyen kívül. Hagyományaihoz híven a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál csak magyarországi premiereket mutat be. Versenyen kívüli "legnagyobb dobásunk Gus Van Sant filmje, a Restless - A nyugtalanság kora, amely Cannes-ban az Un certain regard nyitóműve volt" - részletezte Muszatics Péter.

Megjegyezte: ezt néhány nappal az amerikai premier után mutatják be, Magyarországon moziban pedig csak a Jameson CineFesten lesz látható, amelyet szeptember 17. és 25. között rendeznek meg a borsodi megyeszékhelyen.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!