Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.14. 17:58

Molnár Oszkár: a kórház megtartása a cél

Edelény - Az igazgató szerint a vagyon megszerzése és az ő eltávolítása miatt hozták létre a kórházi céget.

Edelény - Az igazgató szerint a vagyon megszerzése és az ő eltávolítása miatt hozták létre a kórházi céget.

Az edelényi képviselő-testület szerdai parázs hangulatú ülésén a tiltakozások ellenére elvi döntést hozott arról, hogy ha a kormány kitart a kórházak állami kézbe vétele mellett, a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetet a város gazdasági társaságként üzemelteti tovább. Dr. Daher Pierre, a kórház igazgató főorvosa munkatársunknak elmondta: 183 aláírást gyűjtöttek össze tiltakozásul a kórházban, a dolgozók döntő többsége nem támogatja a társasági formát, mert az ilyen keretek között működtetett egészségügyi intézmények komoly problémákkal küzdenek.

„A kórház a betegről kell, hogy szóljon, a részvénytársaságok, kft-k viszont a profitra törekednek, és ez a két dolog összeegyeztethetetlen”, mondta az igazgató, aki szerint a kórházi átalakítást két dolog indokolja Edelényben: az ő eltávolítása, és a kórház 230 millió forintos nyereségének megszerzése. A társasági forma a dolgozóknak sem kedvez, mert elesnek azoktól a járandóságoktól, amelyek közalkalmazottként megilletik őket. Dr. Daher Pierre hozzátette még: ha átalakítják a kórházat, a 13 orvosból kilenc azonnal feláll – lemondásukat már korábban elhelyezték nála erre az esetre felkészülve –, így a kórház működéséhez szükséges minimum-feltételek hiánya miatt a tisztiorvosi szolgálat bezáratja az intézményt.

Molnár Oszkár, Edelény polgármestere munkatársunk kérdésére elmondta, valóban megvizsgáltatják annak a lehetőségét, hogy ha a kormány kitart államosítási szándéka mellett, a kórházat egy gazdasági társaság üzemeltesse tovább, de annak nem – a polgármester politikai ellenlábasának számító, és a Fidesz színeiben országgyűlési képviselőként politizáló – dr. Daher Pierre elmozdítása a célja, hanem hogy a város kezében maradjon a kórház. Mint ismeretes, az alapellátást meghaladó fekvő- és járóbeteg-szakellátással kapcsolatos feladatokat a kormány „államosítani” kívánja, ennek következtében az edelényi kórház is állami kézbe kerülhet. Ha viszont gazdasági társaságként működik tovább az intézmény, államosítására nincs jogi lehetőség.

Dr. Daher Pierre – mint fideszes politikus – éppen attól tart, hogy az edelényi átalakítás olyan kiskapura hívja fel a figyelmet, ami az ellenzéki polgármestereknek lehetőséget teremt majd arra, hogy településük kórházait kivonják az állam fennhatósága alól, meglékelve ezzel a kórházreformot, ezért arra készül, hogy felszólítja a parlamentet, alkosson törvényt, ami az átmeneti időszakban megtiltja a kórházak magántársaságok kezére történő átadását.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!