Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.22. 15:52

Arcok a megyéből: Neeka Erchinger - Különleges országot keresett

Miskolc - Az alaszkai diáklány, bár szigorúnak tartja a magyar iskolát, de nagyon jól érzi itt magát.

Miskolc - Az alaszkai diáklány, bár szigorúnak tartja a magyar iskolát, de nagyon jól érzi itt magát.Neeka (Nika) vidám, mosolygós diáklány, aki még két hónapot sem töltött el Magyarországon, de kedvenc ételei nevét már magyarul sorolja: túró rudi, tarhonya és palacsinta. Egy fél évre érkezett Alaszkából az AFS cserediák-szervezet segítségével Miskolcra, pontosabban a Zrínyi Ilona Gimnáziumba. Egy családnál lakik, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy Neeka minél több szót, kifejezést megtanuljon magyarul. Ezenkívül különórákra is jár, ahol gyakorolhatja a magyar nyelvet.

Kedvesek az emberek

Magyarországot azért választotta, mert valami különleges országot és különleges kultúrát keresett, no meg azért, mert Alaszkában senki semmit nem tudott Magyarországról, ő pedig kíváncsi volt, hogy milyen lehet itt élni, tanulni.

Amit Neeka eddig megállapított, hogy itt Alaszkához képest nagyon jó az idő, hiszen hazájában októberben már mínusz fokokat mérnek nappal is. Annak is örül, hogy ízletes ételeket lehet nálunk enni, kedvesek az emberek, és hogy szépek az épületek. Az iskolát azonban kissé szigorúnak találja. Számára furcsa, hogy amikor a tanár bemegy az osztályterembe, akkor fel kell állni, és úgy kell köszönni, hogy „csókolom”. Ezenkívül a magyar diákok sokkal tisztelettudóbban szólnak tanáraikhoz, mint Amerikában az ottani diákok. Alaszkában óra közben kimehetnek a diákok a vécére, itt azonban nem lehet, és a tanulást is komolyabban veszik Magyarországon, mint náluk otthon.

Ennek ellenére azért nagyon jól érzi itt magát, tetszik neki Miskolc, főleg a „kis külvárosok”, ezért szeret busszal utazgatni mindenfelé, miközben figyeli az embereket. Ha pedig majd hazautazik Alaszkába, akkor finom magyar ételeket főz a családjának, és megkeresi azt a két magyart, akik városában élnek, hogy beszélgethessenek egy kicsit magyarul.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!